PREDSJEDNICA EU KOMISIJE

Fon der Lejen: Sve ukazuje na to da je bankrot Rusije pitanje vremena

Stotine velikih kompanija i hiljade stručnjaka napustilo je zemlju, predviđa se da će ove godine biti zabilježen pad bruto domaćeg proizvoda od 11 procenata, istakla je

Ursula fon der Lejen. Agencije

H. J. I.

17.4.2022

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (von der Leyen) izjavila je da zapadne sankcije sve više potkopavaju rusku ekonomiju i da je samo pitanje vremena kada Rusija više neće moći da izmiruje svoje obaveze. 


Izvoz u Rusiju smanjen za 70 posto

Ona je u intervjuu za Bild am Zontag rekla da sankcije iz nedjelje u nedjelju sve dublje prodiru u rusku privredu i iznijela je podatak da je izvoz u Rusiju smanjen za 70 posto.

- Stotine velikih kompanija i hiljade stručnjaka napustilo je zemlju, predviđa se da će ove godine biti zabilježen pad bruto domaćeg proizvoda od 11 procenata i sve to ukazuje da je bankrot Rusije samo pitanje vremena - kazala je Fon der Lejen, prenosi Tass.

Na pitanje šta Evropska unija namjerava da uradi zbog toga što njene članice svakog dana Rusiji plaćaju za naftu oko 450 miliona eura, Fon der Lejen je navela da treba imati u vidu da se naftom trguje na globalnom nivou.


Sljedeći paket sankcija

- Ne bismo smjeli da dozvolimo da Vladimir Putin naftu prodaje na drugim tržištima po još većim cijenama i zbog toga razvijamo mehanizme koji će omogućiti da se nafta nađe u sljedećem paketu sankcija - rekla je Fon der Lejen.

Ruski ministar finansija Anton Siluanov rekao je da će Rusija dugove plaćati u stranoj valuti kada joj budu vraćena sredstva koja su sada zamrznuta u zapadnim bankama.

Ukoliko se to ne desi, on je naveo da je Rusija spremna da dugove otplaćuje u rubljama, ali je naveo da bi to najvjerovatnije bilo protumačeno kao nemogućnost države da plaća svoje obaveze.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.