SAOPĆILA FON DER LEJEN

Evropska unija najavila nove sankcije Rusiji: "Natjerat ćemo ih da plate"

Nova sveobuhvatna zabrana uvoza ruskih proizvoda uklonit će ih s evropskog tržišta i Rusiju lišiti dodatnih 7 milijardi eura prihoda, navela je predsjednica Evropske komisije

Fon der Lejen: Odgovor Kremlju na mobilizaciju i lažne referendume. Twitter

E. Ć.

28.9.2022

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (von der Leyen) najavila je danas novi krug sankcija Rusiji koje će nametnuti 27 država članica EU.

Ona je u svom govoru navela da je prošle sedmice Rusija eskalirala invaziju na Ukrajinu na jednu potpuno novu razinu putem mobliziacije i lažnih referenduma, te da je EU odlučna natjerati je da plati novim paketom oštrih sankcija.

Kako je Fon der Lejen rekla, Evropska unija namjerava dodatno ograničiti trgovinu koako bi još više izolirala i ograničila rusku privredu. 

Nova sveobuhvatna zabrana uvoza ruskih proizvoda uklonit će ih s evropskog tržišta i Rusiju lišiti dodatnih 7 milijardi eura prihoda - istakla je ona.

Evropska unija će proširiti spisak proizvoda koji se ne smiju izvoziti u Rusiju, u šta spadaju oružja, avioni i hemijske tvari, što će oslabiti njen kapacitet za modernizaciju.





Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.