MARTIN FRIK

UN tvrdi: Milioni tona ukrajinskog žita su blokirani

Prema njegovim riječima, u kontejnerima se nalazi 4,5 miliona tona žita koje se nije moglo transportovati zbog toga što su morski prolazi nesigurni ili zauzeti

O ukrajinskom žitu ovisi veliki broj zemalja. Ilustracija

H. J. I.

2.5.2022

Direktor Svjetskog programa za hranu pri Ujedinjenim nacijama (WFP) u Njemačkoj Martin Frik (Frick) je upozorio da se milioni tona ukrajinskog žita nalaze u lukama koje je ruska vojska blokirala.


4,5 miliona tona žita

Prema njegovim riječima, u kontejnerima se nalazi 4,5 miliona tona žita koje se nije moglo transportovati zbog toga što su morski prolazi nesigurni ili zauzeti. Ukazao je da su neki od prolaza i minirani te da pojedine luke nisu pristupačne.

Ukrajina je i jedan od najvećih proizvođača kukuruza na svijetu. Podaci Ujedinjenih nacija kazuju da je ove godine u ovoj zemlji zasijano 30 miliona tona kukuruza i 25 miliona tona pšenice. Mnoge sjevernoafričke države ovise o ovim ukrajinskim kulturama. Frik je napomenuo da su one hitno potrebne svijetu.

U WFP-u su naglasili da su od početka ruske agresije osigurali hranu za 2,5 miliona tona Ukrajinaca, bez obzira što ova država još ima obilje usjeva. Osim toga, hranu su dopremili u Moldaviju.


"Glad se ne smije koristiti kao oružje"

Frik je potcrtao da je nužno da se mora transportovati i hrana koja je namijenjena za izvoz iz Ukrajine. Ukazao je da će veći dio svijeta biti pogođen ako se to ne desi.

- Glad se ne smije koristiti kao oružje, ni sa vojnog, ni sa ekonomskog stajališta - dodaje.

Njemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) je također upozorio da postoji mogućnost od izbijanja gladi širom svijeta, prenosi list Guardian.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.