ODLUČAN STAV

Rusija će se vratiti prehrambenom sporazumu samo ako Zapad ispuni ovih sedam uslova

Drugi je da se ukinu sve prepreke za ruske banke i finansijske institucije koje opslužuju isporuke hrane i đubriva, kaže Poljanski

Vijeće UN-a. AA

A. O.

22.7.2023

Iz Rusije su najavili da su spremni vratiti se sporazumu koji se tiče prehrane, žita, međutim, smatraju da Zapad treba ispuniti određene uslove.

Zahtjevaju čak sedam uslova.

Zamjenik stalnog predstavnika Rusije pri UN-u Dmitrij Poljanski na sjednici Vijeća sigurnosti, prvi je da se isključe iz sankcija isporuke ruskog žita i đubriva na svjetska tržišta.

- Drugi je da se ukinu sve prepreke za ruske banke i finansijske institucije koje opslužuju isporuke hrane i đubriva. Riječ je, između ostalog, o uključivanju banaka u međunarodni sistem Swift. Treći uslov je da se obnove isporuke rezervnih dijelova za poljoprivrednu mehanizaciju i za industriju đubriva u Rusiju – ističe on.

Dodao je da je cijena uvoznih rezervnih dijelova i opreme za ruske proizvođače porasla za 40 posto, te da ukupni gubici iznose oko 1,6 milijardi dolara.

- Četvrti uslov je rješavanje svih pitanja sa brodarinom i osiguravanjem ruskih isporuka prehrambenih proizvoda, obezbeđivanjem kompletne logistike za isporuku hrane – rekao je.

Kao peti uslov najavio je da se obezbijede nesmetani uslovi za proširenje isporuka ruskog đubriva, sirovina za njihovu proizvodnju, uključujući i obnavljanje rada cjevovoda za amonijak Toljati-Odesa, a u šestom uslovu traže deblokadu ruskih sredstava koja su povezana sa poljoprivrednim sektorom.

- Sedmi uslov je da prehrambeni sporazum ponovo bude humanitarnog karaktera, kao na početku. On treba da radi u interesu siromašnih zemalja, a ne da bogate zemlje čini još bogatijim. Čim svi ovi uslovi budu ispunjeni, Rusija će se vratiti prehrambenom sporazumu. Sve što smo do sad čuli i vidjeli samo je demagogija i licemjerja – rekao je Poljanski.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.