KLJUČNA TAČKA

Zašto je Odesa važna i Rusiji i Ukrajini

Najveća luka Ukrajine i njena najjača poveznica sa svjetskom ekonomijom

Za sada Rusija svoje vojne napore usmjerava na istočnu regiju Donbasa. Agencije

Piše: Danijal Hadžović

1.6.2022

Ulice Odese opet vrve, ali povremeni raketni udari ubijaju svaki osjećaj normalnosti. Okićene kamene zgrade historijskog centra podupiru vreće pijeska. Malo se ljudi usuđuje otići na plažu da se okupa u Crnom moru, koje je sada minirano, a policijski sat koji počinje u 22 sata drži oko 500.000 stanovnika koji nisu pobjegli u zatvorenom prostoru noću.



Ogroman značaj

Za sada grad može „odahnuti“. Rusija je smanjila ambicije svoje invazije i koncentrira se na istok. Ali gore stvari tek mogu doći. Odesa ima ogroman taktički, simbolički i ekonomski značaj. Za ostatak svijeta, sudbina luke odredit će ozbiljnost rastuće krize s hranom. Zašto je u Odesi toliko toga na kocki?

Odesa je, prije svega, ekonomski bitna. Crnomorske luke, uključujući Odesu, dvije druge u blizini (Pivdeni i Čornomorsk) i Mikolajiv na istoku, obrađivale su više od 70 posto ukrajinskog izvoza prije rata. Ruska blokada Crnog mora i ukrajinsko odbrambeno rudarenje njegovih voda zaustavili su sve isporuke, uključujući i one pšenice, čiji je Ukrajina bila peti najveći svjetski izvoznik. To je pomoglo da ove godine cijene pšenice porastu za više od 50 posto. Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen) je 24. maja optužila Rusiju da koristi glad kao oružje. Rusija, najveći svjetski izvoznik pšenice u 2021., profitirala je od skoro rekordno visokih cijena. I sada koristi nestašicu kao pregovarački zalog, nudeći deblokiranje luka u zamjenu da Zapad ukine sankcije.


Napori na istoku

Za sada Rusija svoje vojne napore usmjerava na istočnu regiju Donbasa. Ali ugasila je posljednju žeravicu otpora u Mariupolju, a neki strahuju da bi mogla oživiti svoju prijetnju. Jedan od načina da se to učini bio bi da ruska vojska napreduje na zapad preko 130 kilometara udaljenog Mikolajiva, preko Odese prema Pridnjestrovlju, proruskoj separatističkoj regiji Moldavije, koju je također promatrala. Ruske rakete uglavnom su gađale infrastrukturu, uključujući višestruke napade na gradsku zračnu luku i obližnji most Zatoka, koji je bio glavna ruta za opskrbu koja dolazi iz Rumunije. Ali pogodili su i stambene zgrade i trgovačke centre. Amfibijski napad se čini malo vjerovatnim. Zauzimanje grada bio bi najteži dio ruskog nastojanja da preuzme kontrolu nad obalom i izlazom na kopno. Do sada se Odesa čvrsto držala pred ruskom agresijom. Njena je sudbina važna daleko izvan granica Ukrajine.



Biser uz more

Nazvana "biser uz more", treći po veličini grad u Ukrajini, Odesa je nekada bila dragulj Ruskog carstva. Osnovala ga je 1794. Katarina Velika i stekao je ugled kao trgovačko središte i utočište za pisce (Čehov se navodno najeo sladoleda u gradu, a Puškin je tamo proveo 13 mjeseci). Odesino historijsko značenje možda je pomoglo zaštiti središta grada od najgorih ruskih napada, za razliku od Mariupolja, najveće luke na Azovskom moru, 500 kilometara istočno. Kao i u velikom dijelu istočne Ukrajine, stanovništvo Odese uglavnom govori ruski, iako je rat ojačao njen ukrajinski identitet.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.