PONOVNI SUSRET

Fon der Lejen ponovo u Kijevu

Ukrajina je podnijela zahtjev za članstvo u EU u martu, vrlo brzo nakon što je Rusija započela invaziju 24. februara

Von der Lejen u Kijevu. Twitter

N. Ć. / N1

11.6.2022

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (Fon der Leyen) ponovno je posjetila Kijev kako bi s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim razgovarala o napretku Ukrajine prema članstvu u Europskoj uniji te obnovi njegove zemlje.

- Ponovno sam u Kijevu kako bih se susrela s predsjednikom Volodimirom Zelenskijem i premijerom Denisom Šmihalom - napisala je fon der Lejen u objavi na Twitteru.

Istakla je da će se razgovarati o zajedničkim naporima potrebnim za obnovu zemlje i o napretku koji je Ukrajina ostvarila na svom europskom putu.

- To će pridonijeti našoj procjeni, koju ćemo uskoro predstaviti-  navela je ona. 

Ovo je drugi put da je predsjednica EK u posjetu Ukrajini od početka rata u februaru. Ona je posjetila tu zemlju početkom aprila i boravila je u Buči kod Kijeva gdje je pronađeno stotine tijela civila nakon povlačenja ruskih snaga.

Evropska komisija u petak će objaviti mišljenje o tome treba li Ukrajina dobiti status kandidata za EU, uoči samita 23. i 24. juna na kojemu će to također biti tema.

Ukrajina je podnijela zahtjev za članstvo u EU u martu, vrlo brzo nakon što je Rusija započela invaziju 24. februara.

Iako brojne zemlje podupiru pristupanje Ukrajine EU-u, neke među kojima Nizozemska i Danska, ali i Njemačka i Francuska, vrlo su rezervirane.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.