NOVA ANALIZA

Institut za proučavanje rata: Ruske snage nastavljaju se pregrupirati, odmarati i rekonstruirati

Sulivan je istakao da će Iran također osigurati bespilotne letjelice

Mapa i ruski vojnici. TWITTER / AGENCIJE

A. O.

13.7.2022

Institut za proučavanje rata (ISW) objavio je novu analizu o ruskoj invaziji na Ukrajinu

Kako navode, ruske snage ostaju u pauzi u Ukrajini. Ruske snage nastavljaju se pregrupirati, odmarati i rekonstruirati, a pri tome bombardiraju kritična područja kako bi se postavili uvjeti za buduće kopnene ofenzive.

U analizi se također navodi da ova pauza ne znači i potpuni prestanak napada. Trenutne ruske ofanzivne akcije vjerojatno su namijenjene pripremi za buduće ofanzive, iako za sada nije poznato kada će doći do takvih ofenzivnih akcija. Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Džejk Sulivan (Jake Sullivan) izvijestio je 11. jula da će Iran Rusiji isporučiti "do nekoliko stotina bespilotnih letjelica" po ubrzanom roku, no nije precizirao o kakvim je točno dronovima riječ.

Sulivan je istakao da će Iran također osigurati bespilotne letjelice koje mogu nositi oružje te da će obučiti ruske snage za korištenje iranskih bespilotnih letjelica već u julu. Ruski ratni blogeri i dopisnici ranije su kritizirali Kremlj zbog neučinkovitog zračnog izviđanja i nedostatka bespilotnih letjelica, piše ISW.

Bivši ruski vojni zapovjednik Igor Girkin izjavio je da su ukrajinske snage uspješno obranile liniju bojišnice u oblasti Donjeck upravo zahvaljujući svojim dronovima. Ruski dopisnik s prve linije Aleksandar Sladkov također se požalio da su ruske snage mogle nabaviti više dronova, ali to nisu učinile.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.