SOCIJALNI NEMIRI

U Šri Lanki proglašeno vanredno stanje

To je svrhovito, u interesu javne sigurnosti, zaštite javnog reda i održavanja opskrbe i usluga bitnih za život zajednici, stoji u obavijesti

Vlada je objavila obavijest kasno u nedjelju. Agencije

H. J. I.

18.7.2022

Vršitelj dužnosti predsjednika Šri Lanke Ranil Vikermesinge (Wickremesinghe) proglasio je vanredno stanje u zemlji, navodi se u vladinoj obavijesti objavljenoj kasno u nedjelju, dok njegova administracija nastoji ugušiti socijalne nemire nastale uslijed ekonomske krize.

- To je svrhovito, u interesu javne sigurnosti, zaštite javnog reda i održavanja opskrbe i usluga bitnih za život zajednici - stoji u obavijesti.

Vikermesinge je u srijedu s mjesta premijera imenovan vršiteljem dužnosti predsjednika, dok parlament ne izabere novog šefa države.


Imenovan je nakon što je prošle sedmice iz zemlje pred pobunom naroda, izazvanom najgorom ekonomskom krizom u posljednjih sedam desetljeća, pobjegao predsjednik Gotajabe Rajapaksa (Gotayabe).

Parlament je u petak i službeno prihvatio Rajapaksinu ostavku, a u subotu je započeo proces izbora novog predsjednika.


Vikermesinge, saveznik Rajapakse, jedan je od glavnih kandidata za stalno preuzimanje predsjedničke funkcije, ali protestanti također žele da on ode, što otvara mogućnost daljnjih nemira ako bude izabran.

Ulični protesti protiv ekonomske krize na Šri Lanki tinjali su mjesecima, a vrhunac je bio prošlog vikenda kada su stotine hiljada ljudi preuzele vladine zgrade u Colombu. Optužili su porodicu Rajapaksa i saveznike za nevjerovatnu inflaciju, nestašicu osnovnih dobara i korupciju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.