EVAKUIRANI GRAĐANI

Šumski požari u Italiji: Eksplodirali plinski rezervoari

Očekuju se temperature od 40 Celzijusovih stepeni u sjevernom i centralnom dijelu zemlje

Požari u Italiji. EPA

A. O. / Hina

20.7.2022

Borba sa šumskim požarom odvija se u Toskani zbog kojeg se evakuiraju stotine osoba.

Ovaj požar prouzrokovao je eksploziju plinskih rezervoara, a u sjevernoj Italiji dim požara prisilio je državnog brodograditelja Finčantieri (Fincantieri) da zatvori tvornicu u kojoj radi 3000 zaposlenika.


Dijelovi Italije

Šumski požari izbili su ove sedmice u nekoliko dijelova Italije dok temperature i dalje rastu. Za devet gradova u zemlji na snazi je upozorenje na najvišem stupnju, a u utorak je bilo izdano za pet gradova. Ukupno će se u četvrtak povećati na 14 gradova, među njima su Rim, Milano i Firenca

Očekuju se temperature od 40 Celzijusovih stepeni u sjevernom i centralnom dijelu zemlje, kao i na jugu u Puglii te na otocima Sardiniji i Siciliji. Požar koji je izbio u ponedjeljak navečer u Toskani, u srijedu i dalje gori u blizini grada Luće (Lucce), a uništio je već oko 560 hektara šume.


Prisiljeni na evakuaciju

Na evakuaciju je prisiljeno oko 500 ljudi jer se požar širio tokom noći, dosegnuo neka sela i prouzročio eksploziju spremnika s tekućim plinom, napisao je guverner regije Eugenio Giani na Twitteru. 

- Neke fronte su ojačale zbog vjetra - dodao je.

U sjeveroistočnoj regiji Furlaniji - Julijskoj krajini stanovnici su pozvani da ostanu u kućama zbog gustog dima od šumskog požara koji je izbio u utorak u području Krasa na granici Hrvatske i Slovenije. Zbog požara državni brodograditelj Finčantieri zatvorio je svoju tvornicu u lučkom gradu Monfalkoneu (Monfalconeu).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.