POHVALIO NJEGOVE NAPORE

Papa Franjo uputio telegram kćerki preminulog Gorbačova

Mihail Gorbačov je nekadašnji sovjetski lider koji je okončao Hladni rat bez krvoprolića

Papa Franjo. AGENCIJE

A. O.

1.9.2022

Papa Franjo pohvalio je napore bivšeg lidera, posljednjeg predsjednika Sovjetskog saveza Mihaila Gorbačova na postizanju mira i razumijevanja među narodima.

Naime, poglavar Katoličke crkve je napisao telegram saučešća Gorbačovljevoj kćeri Irini u kojem je podsjetio na Gorbačovljevu "dalekovidnu predanost slozi i bratstvu među narodima i napretku vlastite zemlje u eri velikih preokreta".


Gorbačov i Papa Ivan Pavao II. 2000. godine. AGENCIJE

Mihail Gorbačov je nekadašnji sovjetski lider koji je okončao Hladni rat bez krvoprolića, ali nije uspio spriječiti raspad Sovjetskog Saveza, preminuo je u utorak u 92. godini.

Gorbačov je sklopio sporazume o smanjenju naoružanja sa Sjedinjenim Američkim Državama i partnerstva sa zapadnim silama kako bi uklonio Željeznu zavjesu koja je dijelila Evropu od Drugog svjetskog rata i doveo do ponovnog ujedinjenja Njemačke.

Kad su prodemokratski prosvjedi zahvatili zemlje sovjetskog bloka komunističke istočne Evrope 1989., suzdržao se od upotrebe sile - za razliku od prethodnih lidera Kremlja koji su poslali tenkove da slome ustanke u Mađarskoj 1956. i Čehoslovačkoj 1968.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.