IZRAZILA POSVEĆENOST

Đorđa Meloni imenovana za premijerku Italije

Spremni smo pružiti Italiji vladu koja može kompetentno i svjesno odgovoriti na naše današnje izazove i vanredne situacije, rekla je ranije Meloni

Đorđa Meloni. AP/Gregorio Borgia

A. O.

21.10.2022

Đorđa Meloni (Giorgia) imenovana je za prvu ženu, premijera Italije.

Melonijeva stranka Braća Italije nacionalni konzervativni pokret neofašističkih korijena pojavila se kao najveća stranka u Italiji na prijevremenim općim izborima održanim 25. septembra.

To je glavna snaga u desničarskoj koaliciji koja uključuje Salvinijevu Sjevernu ligu i Berluskonijevu (Berlusconijevu) Forca (Forza Italiju).

U tweetu u četvrtak, Meloni je izrazila svoju čvrstu posvećenost vođenju jedinstvene nove vlade.

- Spremni smo pružiti Italiji vladu koja može kompetentno i svjesno odgovoriti na naše današnje izazove i vanredne situacije - rekla je.

Njen entuzijazam dijelili su i drugi članovi njene koalicije, pri čemu je Salvini izjavio da je "tim spreman", a Berlusconi je izjavio da će njegova stranka Forza Italia dati "odlučujući doprinos" stvaranju nove vlade.

Uprkos tome što je osigurao klizište, desničarski blok je već bio pogođen značajnim izazovima.

Tenzije između lidera, posebno Melonija i Berluskonija, došle su do izražaja, posebno nakon što je potonji u svojim bilješkama viđen kako opisuje budućeg premijera kao "pokroviteljskog, nadmoćnog, arogantnog, uvredljivog". Melonijev odgovor nije bio ništa manje srdačan: "Neću biti ucijenjen".

Situacija se pogoršala nakon što je zabilježeno da je Berlusconi, dugogodišnji prijatelj ruskog predsjednika Vladimira Putina, rekao da je "ponovo pokrenuo" svoju vezu sa oklevetanim liderom, s kojim je priznao da je razmjenjivao poklone i "veoma slatka pisma".

Iako je Berluskoni negirao takve optužbe, bijes koji je izbio nakon procurelog audio zapisa značajno je poremetio planove koalicione vlade. Sama Meloni je zadržala čvrst pro-NATO stav i oštro je osudila invaziju Moskve na Ukrajinu.

Kao odgovor na novi skandal, lider lijevog centra Enriko Leta (Enrico Letta) izjavio je da neće "tolerisati dvosmislenost o Rusiji".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.