SARADNJA

Južna Koreja i SAD razgovaraju o nuklearnim vježbama

Sjeverna Koreja ispalila je u novogodišnjoj noći balistički projektil kratkog dometa sa svoje istočne obale

Pojam označava sposobnost američke vojske, posebno njenih nuklearnih snaga, da odvrate napade na američke saveznike. TWITTER

A. O.

2.1.2023

Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države razgovaraju o mogućim nuklearnim vježbama u svjetlu sve većih nuklearnih i raketnih prijetnji Sjeverne Koreje, rekao je južnokorejski predsjednik Jun Suk-jeol (Yoon Suk-yeol) u novinskom intervjuu. 

List Chosun Ilbo objavio je da je Jun rekao da će zajedničko planiranje i vježbe biti usmjereni na učinkovitije provođenje američkog "proširenog odvraćanja".


Sposobnost vojske SAD-a

Pojam označava sposobnost američke vojske, posebno njenih nuklearnih snaga, da odvrate napade na američke saveznike.

- Nuklearno oružje pripada Sjedinjenim Državama, ali planiranje, razmjenu informacija, vježbe i obuku trebaju zajednički provoditi Južna Koreja i Sjedinjene Države - rekao je Jun i dodao da je Vašington (Washington) "prilično pozitivan" po pitanju te ideje.


Razvoj novih projektila

Junove izjave uslijedile su samo dan nakon što su sjevernokorejski državni mediji saopćili da je njihov vođa Kim Jong Un pozvao na razvoj novih interkontinentalnih balističkih projektila i većeg nuklearnog arsenala za suprotstavljanje prijetnjama predvođenih SAD-om u jeku rastućih napetosti između suparničkih Koreja.


Sjeverna Koreja ispalila je u novogodišnjoj noći balistički projektil kratkog dometa sa svoje istočne obale. U subotu je lansirala tri balističke rakete, čime je zaokružila 2022. godinu obilježenu rekordnim brojem testiranja projektila.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.