"URADIO SJAJNE STVARI"

Pelosi: Bajdenu godine ne idu u prilog, ali bi se trebao ponovo kandidovati

Ovo je izjavila u intervjuu za New York Times, dodajući da su godine relativna stvar

Bajden i Pelosi. AP

H. J. I.

24.1.2023

Bivša predsjedavajuća Zastupničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi (Nancy) smatra da dob američkog predsjednika i njenog stranačkog kolege Džoa Bajdena (Joe Biden) ne ide u prilog njegovoj namjeri da se ponovo kandiduje za predsjednika.

Ovo je izjavila u intervjuu za New York Times, dodajući da su godine relativna stvar koja ne mora nužno biti povezana sa sposobnosti za obavljanje posla. Međutim, Pelosi, koja ima 82 godine, konstatovala je da je 80-godišnji Bajden uradio sjajan posao te mu je poručila da bi se trebao ponovo kandidovati za predsjednika.


- Upravo je uradio stvari koje su sjajne. Za početak, ljudima je stavio novac u džepove, dao im je vakcine, djecu vratio u škole, ljude je vratio na posao - rekla je Pelosi.

Mišljenja je da Bajden nije jedini član Demokratske stranke koji bi mogao poraziti republikanca Donalda Trampa (Trump) koji se također namjerava ponovo kandidovati za predsjednika. Podsjećamo, Bajden je pobijedio Trampa, koji je predsjednik bio od 2016. do 2020., na predsjedničkim izborima 2020.


Bajden bi sljedećeg mjeseca mogao proglasiti ponovnu kandidaturu, dok je Tramp to već učinio. Ako bi Bajden ponovo bio izabran za predsjednika, mandat bi završio u svojoj 86. godini.

Rasprava o značaju životne dobi u politici i tzv. gerontokratiji ili vladavini starijih posljednjih godina raste. Pojedini zagovaraju da se za političke funkcije odredi starosna granica, piše Business Insider.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.