NJEMAČKI MEDIJI

SAD su ponudile Rusiji 20 posto Ukrajine?

U Kijevu odbijaju sve prijedloge o podjeli njihove teritorije, a u Moskvi su sigurni da će "u svakom slučaju dugoročno dobiti rat"

Barns: Navodni prijedlog odbili i Rusija i Ukrajina. Facebook

D. H.

3.2.2023

Šef američke Centralne obavještajne agencije (CIA) Vilijam Barns (William Burns) navodno je ponudio Kijevu "mir u zamjenu za zemlju", a Moskvi - "zemlju u zamjenu za mir".

Odbije strane navodno odbile ponudu

Prema ovom navodnom planu, Barns je predložio Moskvi i Kijevu da sklope mir, prema kojem je 20 posto okupirane teritorije Ukrajine otišlo iz Rusije, piše Neue Zürcher Zeitung (NZZ), citirajući dva njemačka političara.

Međutim, obje strane su odbile takvu ponudu. U Kijevu odbijaju sve prijedloge o podjeli njihove teritorije, a u Moskvi su sigurni da će "u svakom slučaju dugoročno dobiti rat".

Kada je postalo jasno da takav mirovni plan ne odgovara stranama, američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) odlučio je popustiti njemačkom kancelaru Olafu Šolcu (Olaf Scholz) i odobrio isporuku američkih tenkova Abrams Kijevu. To je omogućilo Njemačkoj da dozvoli isporuku tenkova Leopard 2 Kijevu.

Negiraju istinitost

- Ova verzija događaja je potpuno lažna - rekao je anonimni zvaničnik CIA-e za Newsweek.

Zamjenik glasnogovornika Vijeća za nacionalnu sigurnost Šon Dejvit  (Sean Davitt) rekao je da informacije NZZ-a "nisu istinite". Zvanično, ni u Moskvi ni u Kijevu ovu informaciju nisu komentarisali.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.