POČELO SUĐENJE

Optužba za silovanje protiv Trampa nije stvar različitih mišljenja

Tramp (76) je tvrdnju o Kerolinom silovanju nazvao "lažnom" i "potpunom prevarom"

Donald Tramp. AP

FENA

26.4.2023

Optužba Džin Kerol (E. Jean Carroll) da ju je Donald Tramp (Trump) silovao nije stvar različitih mišljenja, rekla je advokatica koja zastupa spisateljicu na građanskom suđenju zbog ponašanja bivšeg američkog predsjednika skoro tri decenije ranije.

"Bacio Kerol o zid"

Šaun Krauli (Shawn Crowley), koja predstavlja bivšu kolumnisticu magazina "Elle", rekla je tokom uvodne riječi u utorak da je Tramp "bacio Kerol o zid" i "prislonio svoje usne na njene", što su drugi svjedoci bili spremni da potvrde.

- Ovdje nije riječ o slučaju međusobnih optužbi - rekla je Krauli u Saveznom sudu na Manhattanu.

Krauli je govorila nakon što je američki okružni sudija Luis Kaplan (Lewis) imenovao devet porotnika koji će odlučiti da li je Tramp silovao Kerol u svlačionici robne kuće sredinom 1990-ih i oklevetao je negirajući da se to dogodilo.

"Potpuna prevara"

U objavi iz oktobra 2022. na svojoj platformi Truth Social, Tramp (76) je tvrdnju o Kerolinom silovanju nazvao "lažnom" i "potpunom prevarom", rekao je da je to izmislila kako bi promovisala svoje memoare i izjavio da Kerol "nije moj tip!"

Kerol (79) traži neodređenu odštetu za, kako ona naziva, značajan bol i patnju, trajnu psihičku štetu i narušavanje privatnosti.

Pozvala se na novi zakon države Njujork koji daje odraslim žrtvama seksualnog zlostavljanja rok od godinu da tuže svoje navodne napadače čak i ako su rokovi zastare davno istekli.

Očekuje se da će suđenje trajati jednu do dvije sedmice. Trampov advokatski tim će, također, dati uvodnu riječ.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.