ŠEF WAGNERA

Postoji mogućnost da se Prigožin kratko vratio u Moskvu: Pregovori o sporazumu još uvijek traju

ISW ne može nezavisno potvrditi je li se Prigožin zaista vratio u Rusiju ni pojedinosti o navodnoj posjeti

Jevgenij Prigožin. Printscreen

H. J. I.

29.6.2023

Pregovori oko okončanja oružane pobune grupe Wagner možda još uvijek traju, izvijestio je Institut za proučavanje rata (ISW).

U egzilu od utorka

Podsjetimo, šef zloglasne plaćeničke grupe Jevgenij Prigožin otišao je u utorak u egzil u susjednu Bjelorusiju nakon što je Rusija objavila da ga neće optužiti za pobunu.

Bjeloruska grupa Projekt Hajun analizirala je podatke o letovima od utorka i utvrdila da je avion povezan s Prigožinom vjerovatno poletio iz Bjelorusije za Moskvu, a zatim odletio u Sankt Peterburg, piše Sky News. 

"Postoji mogućnost da se Prigožin nakratko vratio u Rusiju"

Ruski vojni bloger Igor Girkin stoga smatra da se Prigožin vratio u Rusiju kako bi razgovarao s visoko pozicioniranim dužnosnicima. S tim teorijama se slaže i Institut za proučavanje rata (ISW), koji je saopćio kako ruske vlasti i Prigožin vjerovatno još uvijek pregovaraju o pojedinostima sporazuma.

- ISW ne može nezavisno potvrditi je li se Prigožin zaista vratio u Rusiju ni pojedinosti o navodnoj posjeti. No postoji mogućnost da se Prigožin nakratko vratio u Rusiju kako bi razradio detalje sporazuma koji je dogovorio bjeloruski diktator Aleksandar Lukašenko - navodi ISW.

U međuvremenu, Rusija je objavila vlastima Sirije, Centalnoafričke Republike i Malija da je preuzela kontrolu nad Wagnerom, piše The Wall Street Journal.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.