PUNA PODRŠKA

Velika Britanija šalje Ukrajini paket pomoći od 50 miliona funti

Ti će programi biti finansirani kroz NATO-ov sveobuhvatni paket pomoći za Ukrajinu

Challenger 2. army.mod.uk

A. O.

12.7.2023

Vlada Velike Britanije saopćila je da će osigurati paket podrške od 50 miliona funti za popravak opreme i uspostavu vojnog rehabilitacijskog centra u Ukrajini.

U sklopu nove tranše podrške, o kojoj će se raspravljati na ovosedmičnom samitu NATO-a, Britanija i članice G7 će osigurati hiljade dodatnih komada streljiva za tenkove Challenger 2 i više od 70 borbenih i logističkih vozila, piše Reuters.

Ti će programi biti finansirani kroz NATO-ov sveobuhvatni paket pomoći za Ukrajinu i podržani od strane stručnjaka za rehabilitaciju iz cijelog saveza, navela je britanska vlada.

Očekuje se da će zajedničku deklaraciju potpisati sve članice G7. U deklaraciji će se odrediti kako će saveznici podržati Ukrajinu u nadolazećim godinama da okonča rat.

- Podržavanje napretka Ukrajine na putu prema članstvu u NATO-u, zajedno s formalnim, multilateralnim i bilateralnim sporazumima i velikom podrškom članica NATO-a, poslat će snažan signal predsjedniku Putinu i vratiti mir u Evropu - rekao je britanski premijer Riši Sunak (Rishi).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.