HARAO KRAJEM 19. STOLJEĆA

Britanka tvrdi: Znam ko je bio Džek Trbosjek

Ubistva su prestala kad je priveden

Džek Trbosjek je bio serijski ubica prostitutki. Facebook

H. J. I.

16.7.2023

Prapraunuka britanskog policajca koji je sudjelovao u potrazi za Džekom Trbosjekom (Jack) tvrdi da je otkrila identitet serijskog ubice prostitutki koji je harao na istoku Londona krajem 19. stoljeća. Od tog vremena deseci ljudi su dovođeni u vezu s ubistvima, čak i članovi kraljevske porodice i premijeri.

U knjizi koja izlazi sljedeći mjesec Sara Beks Horton (Sarah Bax), potomak policajca koji je sudjelovao u istrazi, tvrdi da je riječ o Hijamu Hijamsu (Hyam Hyams), polazeći od opisa svjedoka. U Sunday Telegraphu kaže da je ovo prvi put da je Hijam Hijams, proizvođač cigara, epileptičar i ovisnik o alkoholu, identificiran kao Džek Trbosjek.

Prikupila je medicinske podatke

Prema autoričinoj tezi, kako prenosi Sunday Telegraph, Hijams je često tukao svoju ženu misleći da ga vara i uhapšen je pošto je nju i svoju majku napao sjekirom. Svjedoci ga opisuju kao muškarca u tridesetim godinama s usahlom rukom i zgrčenim koljenima.

Autorica iznosi medicinske podatke koji govore o tome da je Hijams, koji je 1888. imao 35 godina, zadobio povredu zbog koje nije mogao "saviti ni ispružiti" lijevu ruku te da je imao problema s koljenima i da je patio od redovnih napadaja epilepsije.

Medicinski podaci prikupljeni u bolnicama i domovima upućuju na to da se vrijeme njegove fizičke i mentalne bolesti podudara s periodom ubistava između avgusta i novembra 1888. U tom je periodu u naselju Vajtčapel ubijeno šest žena.

Poduzetnik imao drugu teoriju

Autorica zaključuje da ga je bolest, pojačana alkoholizmom, navela na ubijanje. Ubistva su prestala krajem 1888. kada je policija privela Hijamsa kao "pomahnitalog lutalicu". Sljedeće godine je smješten u Colney Hatch Lunatic Asylum na sjeveru Londona.

Godine 2014. autor i poslovni čovjek Rsel Edvards (Russell Edwards) došao je do zaključka da je Džek Trbosjek bio Aron Kosminski, židovski imigrant iz Poljske koji je radio kao brijač, a već su ga smatrali jednim od glavnih osumnjičenika. Njegova teza, bazirana na analizi DNK, pobijena je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.