SAD I ONI

Putinova propagandistkinja predložila vojni napad na Tursku

Skabejeva je diskusiju vodila sa Pjotrom Tolstojem, zamjenikom predsjedavajućeg Ruske Dume

Olga Skebejeva. Twitter

D. H.

22.7.2023

Olga Skabejeva, voditeljica na ruskoj državnoj televiziji i propagandistica predsjednika te države Vladimira Putina, predložila je da Rusija napadne Tursku.

Savjetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Anton Geraščenko je na Twitteru podijelio isječak sa ruske državne TV u kojem Skabejeva predlaže da Rusija napadne neku od NATO članica.

Skabejeva je diskusiju vodila sa Pjotrom Tolstojem, zamjenikom predsjedavajućeg Ruske Dume i jednim od funkcionera Putinove "Ujedinjene Rusije".

- Da li smo spremni da ratujemo s Turskom? Erdoan tvrdi da je Crno more njegovo - retorički je pitala Skabejebva.

Tolstoj joj je odgovorio da još nije vrijeme za nešto tako.

- Samo trebamo zapucati - ponovila je Skabejeva, a Tolstoj je kazao da će zapucati, ali nakon što "završimo s Ukrajinom".

Poznavajući činjenicu da su državne televizije pod direktnom kotrolom Putina, ovo se može protumačiti kao jedan od pokazatelja promjene kursa prema Turskoj i njenom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoanu (Recep Tayyip Erdogan).

Odnosi između Turske i Rusije su se zaoštrili nakon što je turski predsjednik odobrio ulazak Švedske u NATO, a nakon toga se sastao i sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim kojem je obećao nastavak pomoći.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.