ANDREJ TROŠEV

Novi lider Wagnera Putinov je miljenik, veteran Afganistana i Sirije?

Prema dokumentima o sankcijama Evropske unije, Andrej Trošev nosi nadimak Sedoi (Sijedi) te je penzionisani pukovnik

Andrej Trošev. KREMLIN.RU

H. J. I.

24.8.2023

Tačno 18 mjeseci od početka ruske invazije na Ukrajinu i dan nakon navodne likvidacije vođe Wagnera Jevgenija Prigožina, koji je, prema ruskim službama, poginuo u padu aviona Embraer u ruskoj regiji Tver kod mjesta Kuženkino dok je putovao iz Moskve u Sankt Peterburg, u Rusiji se već uveliko spekuliralo o njegovu nasljedniku, ako se Vladimir Putin nije odlučio potpuno riješiti wagnerovaca. Prema mnogim izvorima to bi mogao biti Putinov miljenik i poslušnik, 61-godišnji Andrej Trošev zvani Sijedi, piše Jutarnji list.

Pod sankcijama Zapada

Naime, kako pišu ruske novine Kommersant, još ranije, pet dana nakon neuspjele pobune Wagnerove grupe prije dva mjeseca, 24. juna, Putin se sastao s Prigožinom i nizom starijih boraca Wagnera i u kontekstu neizvjesnosti oko budućnosti grupe Wagner, Putin je predložio je da im zapovijeda viši zapovjednik po imenu Andrej Trošev umjesto Jevgenija Prigožina. Putin je tada Wagnerovim plaćenicima ponudio nekoliko opcija kako da nastave svoj posao, uključujući mogućnost nastavka borbe pod Troševom, pišu ruske novine Kommersant.

Prema dokumentima o sankcijama Evropske unije, Andrej Trošev nosi nadimak Sedoi (Sijedi) te je penzionisani pukovnik koji se ističe kao jedan od izvršnih direktora Wagner grupe. Rođen u aprolu 1953. u Lenjingradu, današnjem Sankt Peterburgu, Putinovu rodnom gradu, u bivšem Sovjetskom Savezu gdje je završio artiljerijsku akademiju. Dokumenti Evropske unije detaljno opisuju Troševovu ulogu kao "šefa štaba" operacija Wagner grupe u Siriji, gdje je ta grupa pružala podršku sirijskoj vladi pod vodstvom Bashara al-Assada.

- Andrej Trošev direktno je sudjelovao u vojnim operacijama Wagnerove grupe u Siriji. Posebno se istaknuo na području Deir ez-Zora. Njegov je ključni doprinos Basharu al-Assadu i sirijskom režimu - stoji u dokumentima o sankcijama. Trošev je bio blisko povezan s nekoliko istaknutih osoba u Wagner grupi, uključujući osnivača Dimitrija Utkina (koji je navodno poginuo u avionu s Prigožinom).

Trošev se također nalazi na spisku osoba koji su podložne finansijskim sankcijama Velike Britanije, gdje je opisan: "Izvršni direktor Wagner grupe. Podržavao je sirijski režim, bio je član milicije te sudjelovao u represiji nad civilnim stanovništvom u Siriji."

Usmjeravaju migrantski val

Kao veteran mnogih ratova Trošev je sudjelovao u Afganistanu tokom sovjetsko-afganistanskog rata te se istaknuo na Sjevernom Kavkazu, posebno u Čečenskom ratu, dok je služio u ruskim vojnim snagama. Također je bio zapovjednik u SOBR-u, posebnoj jedinici specijalnih snaga za brzu reakciju Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije. Za svoje zasluge Trošev je dva puta odlikovan Ordenom Crvene zvijezde za službu u Afganistanu. Godine 2016., dobio je najviše rusko priznanje "Heroj Rusije" za vođenje napada na Palmiru u Siriji protiv terorista Islamske države.

Mnogi smatraju da Putin ni u kojem slučaju neće povući ruske plaćenike iz Afrike, koji se tamo bore za geopolitičke interese Kremlja, a crpe i znatne količine rudnih bogatstava, rijetkih metala, dijamanata... Također, plaćenici Wagnera sudjeluju u Africi i u unosnom poslu krijumčarenja migranata koje šalju prema Evropi kako bi dodatno destabilizirale Evropsku uniju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.