DRUGI KRUG

Argentinci danas biraju predsjednika

Prvi rezultati očekuju se u ranim jutarnjim satima u ponedjeljak

Glasanje je obavezno. Platforma X

H. J. I.

19.11.2023

Oko 35.8 miliona Argentinaca u nedjelju odlučuje na biralištima hoće li im zemlju iz duboke ekonomske krize pokušati izvesti centrist Sergio Massa ili ultraliberal Javier Milei. 

Nemoguć izbor

U raljama najteže ekonomske krize u više desetljeća, pred Argentincima je danas nemoguć izbor između dvojice vodećih kandidata koji su se probili u drugi krug pošto 22. oktobra nijedan kandidat nije osvojio potrebnih 45 posto.

Prema zadnjim anketama, gotovo su izjednačeni ministar ekonomije Sergio Massa, kandidat vladajuće peronističke stranke u čijem je mandatu inflacija postala troznamenkasta, a siromaštvo buknulo, te libertarijanac i politički autsajder Javier Milei. Glasanje je obvezno u Argentini.

Radikalni program popularan među mladima

Birališta se otvaraju u 8 sati ujutro po lokalnom vremenu, a zatvaraju u 18 sati. Prvi rezultati očekuju se u ranim jutarnjim satima u ponedjeljak. Samoproglašeni anarhokapitalist Milei obećava biračima radikalni zaokret: želi ukinuti centralnu banku i nacionalnu valutu i zamijeniti je američkim dolarom, ukinuti brojna ministarstva i radikalno srezati izdvajanja za socijalnu politiku.

- Niko tako ekstreman u ekonomskim pitanjima nije bio izabran da vodi bilo koju južnoameričku zemlju - rekao je ekonomist Mark Vejsbrot (Weisbrot) iz američkog instituta Centra za ekonomska i politička istraživanja.

Radikalni program kakav Milei predlaže posebno je popularan među mladim ljudima koji u u svom životu znali samo za stalne krize i razočarani su političkim establišmentom te žele nešto sasvim novo. Massa svojim izbornim programom nudi sadašnju politiku velike državne intervencije u ekonomiju i veliku potrošnju na socijalne programe. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.