PREDSJEDNIK KINE

Si Đinping započeo dvodnevnu posjetu Vijetnamu

Uprkos bliskim vezama na ekonomskom planu, susjedi se sukobljavaju zbog granica u Južnom kineskom moru

Si Đinping počeo dvodnevnu posjetu Vijetnamu. Fena

FENA

12.12.2023

Kineski predsjednik Si Đinping (Xi Jinping) započeo je dvodnevnu posjetu Vijetnamu u utorak kako bi unaprijedio veze između komunističkih zemalja tri mjeseca nakon što je američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) otputovao u Hanoi, dok se glavne sile bore za utjecaj u toj zemlji jugoistočne Azije.

Prvo putovanje u Vijetnam nakon šest godina

Uprkos bliskim vezama na ekonomskom planu, susjedi se sukobljavaju zbogo granica u Južnom kineskom moru i imaju milenijsku historiju sukoba.

Na svom prvom putovanju u Vijetnam nakon šest godina, Si je rekao da će te zemlje izgraditi zajednicu sa "zajedničkom budućnošću" tokom sastanka s liderom Komunističke partije Vijetnama Nguyen Phu Trongom, saopćila je kineska državna televizija CCTV.

Diplomate ovih zemalja mjesecima su raspravljale o tom terminu, nakon prvobitnog oklijevanja Hanoja da ga koristi, kažu zvaničnici i diplomate.

"Zajednička sudbina"

Kineska fraza doslovno znači "zajednička sudbina", ali njen prijevod na engleski i vijetnamski je "zajednička budućnost", koja se može smatrati manje zahtjevnom i očekuje se da će se naći u zajedničkoj izjavi koja će biti usvojena tokom Sijeve posjete.

- Jedna deklaracija, mnogo prevoda - rekao je jedan diplomata iz glavnog grada Vijetnama, komentarišući tumačenje tog pojma.

U saopćenju, Vijetnam je naveo da će dvije strane "razraditi pravce, zadatke i mjere za konsolidaciju i daljnji razvoj sveobuhvatnog strateškog partnerstva Vijetnama i Kine".

Međutim, poboljšanje veza bilo bi samo simbolično, rekao je Le Hong Hiep, specijalista za vijetnamska strateška i politička pitanja na Singapurskom institutu Iseas–Yusof Ishak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.