ŠEF BRITANSKE DIPLOMATIJE

Kameron: London je spreman podržati SAD u novim napadima na Hute

Poslali smo nedvosmislenu poruku, ono što Huti rade je pogrešno, rekao je Kameron

David Kameron. AP

H. J. I.

14.1.2024

London je spreman da podrži SAD u novim zračnim napadima na položaje jemenskih pobunjenika pokreta "Ansarullah", odnosne Hute, izjavio je britanski ministar vanjskih poslova David Kameron (Cameron).

Nedvosmislena poruka

- Poslali smo nedvosmislenu poruku, ono što Huti rade je pogrešno, i odlučni smo da to zaustavimo. Radit ćemo sa saveznicima. Uvijek ćemo braniti slobodu plovidbe i što je najvažnije bit ćemo spremni riječi potkrijepiti djelima - napisao je Kameron u članku objavljenom u listu “Sunday Telegraph”.

On je istakao da London i Vašington “nisu žurili sa ovim udarima” i da su više puta upozorili Hute na posljedice napada na brodove u Crvenom moru.

- Tvrdnja Huta da se ovdje radi o Izraelu i Gazi je besmislica. Oni su napali brodove iz zemalja širom svijeta, koji su se uputili ka odredištima širom svijeta. Naša zajednička akcija će donekle degradirati kapacitete Huta izgrađene uz podršku Irana - naveo je Kameron.

Uticaj onoga što je urađeno

On je dodao da su SAD i Britanija gađali lokacije sa kojih su pokrenuti njihovi napadi. 

- Pažljivo ćemo procijeniti uticaj onoga što je urađeno - istakao je Kameron.

U ranim jutarnjim satima 12. januara, snage Velike Britanije i SAD napale su mete Huta u brojnim jemenskim gradovima, uključujući Damar, Sadu, Sanu, Taiz i Hodejdu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.