VIJESTI S FRONTA

Situacija za ukrajinsku vojsku "blizu katastrofalne"

Ovu odluku donijela je komanda ukrajinske vojske zbog visokog rizika od opkoljavanja grupe Oružanih snaga Ukrajine

SouthFront

D. H.

11.5.2024

Situacija za ukrajinske jedinice u Krasnogorovki na Avdejevskom sektoru fronta postaje sve gora. ​Ovo je objavila ukrajinska vojna javna stranica "Deep State".

Prema informativnom izvoru, situacija na frontu u ovoj oblasti je blizu "katastrofalne".

Trenutno Oružane snage Ruske Federacije nastavljaju juriš na Krasnogorovku iz istočnog pravca. Prema ukrajinskim vojnim stručnjacima, jedinice ruske armije se sada pripremaju za završnu fazu juriša na Krasnogorovku.

Iz jugozapadnog pravca jedinice ruske armije uspjele su da se probiju na teritoriju vatrostalnog pogona, koji je nedavno pretvoren u uporište Oružanih snaga Ukrajine. Kao rezultat toga, situacija za ukrajinske jedinice u Krasnogorovki se značajno pogoršala.

Ranije je niz ukrajinskih vojnih izvora javljeno o povlačenju jedinica Oružanih snaga Ukrajine iz istočnih dijelova Krasnogorovke.

Ovu odluku donijela je komanda ukrajinske vojske zbog visokog rizika od opkoljavanja grupe Oružanih snaga Ukrajine od napredujućih jedinica ruske vojske. Zbog toga je odlučeno da se hitno započne povlačenje iz istočnih dijelova Krasnogorovke.

Prema prognozama brojnih vojnih stručnjaka, napad ruskih trupa na Krasnogorovku mogao bi da se završi u narednih nedjelju i po dana slomom ukrajinske odbrane, prenosi "b92".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.