VOJNI ODNOSI

Moćna sestra Kim Jong-una o slanju oružja Rusiji: To je najapsurdnija teorija

Dodala je da sjevernokorejsko oružje koje se razvija nije namijenjeno za izvoz već za obranu od Južne Koreje

Kim Yo Yong. AP

D. R.

17.5.2024

Kim Yo Yong moćna sestra sjevernokorejskog vođe Kim Jong Una, ponovno je opovrgla razmjenu oružja s Rusijom, izvijestila je državna agencija KCNA. SAD i Južna Koreja optužile su Sjevernu Koreju za transfer oružja Rusiji kako bi ga upotrijebila u ratu protiv Ukrajine, koju je napala u februaru 2022. I Moskva i Pjongjang odbacili su optužbe, ali su prošle godine obećali produbiti vojne odnose.

Veze između dviju zemalja dramatično su ojačale nakon posjeta sjevernokorejskog vođe Kim Jong Una dalekom istoku Rusije u septembru i sastanka na vrhu s predsjednikom Vladimirom Putinom.

No, Kim Yo Jong je rekla da je "teorija" sjevernokorejsko-ruskog sporazuma o naoružanju, sastavljena od predrasuda i fikcije, "najapsurdnija teorija" koja ne zaslužuje ničiju procjenu ili tumačenje, prenijela je KCNA citirajući njenu izjavu za štampu u kojoj to naziva lažnom glasinom koju su širile neprijateljske sile.

Kim Yo Jong dodala je da sjevernokorejsko oružje koje se razvija nije namijenjeno za izvoz već za obranu od Južne Koreje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.