RUSIJA

Osumnjičen za primanje mita: Uhapšen zamjenik moćnog Putinovog generala Vadim Šamarin

Kommersant piše kako je pretražena Šamarinova kuća, a potom je odveden na ispitivanje

Uhapšeni general. RUSSIAN DEFENCE MINISTRY

Z. K.

23.5.2024

U Rusiji je uhapšen general-pukovnik Vadim Šamarin, šef Glavne uprave za komunikacije i zamjenik načelnika Glavnog stožera oružanih snaga Valerija Gerasimova. Osumnjičen je za primanje mita velikih razmjera, objavili su ruski mediji.

Velike promjene

Kommersant piše kako je pretražena Šamarinova kuća, a potom je odveden na ispitivanje. Ovo je četvrto hapšenje nekog visokorangiranog ruskog odbrambenog dužnosnika od aprila, kada je zamjenik ministra odbrane Timur Ivanov stavljen u istražni pritvor zbog sumnje da je primio mito.

Od tada su uhapšeni i general-pukovnik Jurij Kuznjecov, šef osoblja u ministarstvu odbrane, i general-bojnik Ivan Popov, bivši zapovjednik ruske 58. armije. Niz hapšenja dolazi usred velikih promjena u ruskom odbrambenom establišmentu, nakon što je predsjednik Vladimir Putin ranije ovog mjeseca smijenio Sergeja Šojgua s mjesta ministra, zamijenivši ga Andrejem Belousovim.

Prenapuhane cijene

Inače, 2020. je uhapšen Halil Arslanov, Šamarinov prethodnik na poziciji šefa Glavne uprave za komunikacije. Arslanov je tada optužen za pronevjeru 6.7 milijardi rubalja. Radilo se o nabavi telekomunikacijske opreme po prenapuhanim cijenama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.