NAJAVIO PREMIJER

Poljska ponovo uvodi tampon-zonu na granici s Bjelorusijom

Ova najava Taska dolazi nakon što je poljski vojnik napadnut na granici i bori se za život

Poljska spremna povećati broj vojnika na granici. AP

E. Ć.

29.5.2024

Poljski premijer Donald Task (Tusk) najavio je kako će njegova zemlja početkom naredne sedmice ponovo uvesti tampon-zonu od 200 metara na granici s Bjelorusijom.

- Preporučeno nam je da uskoro vratimo tampon-zonu od 200 metara u ovom području gdje god je to moguće. Spremni smo takvu odluku donijeti početkom sljedeće sedmice - rekao je Task.

Napadnut poljski vojnik

Ova najava Taska dolazi nakon što je poljski vojnik napadnut na granici i bori se za život. Ova granica je postala žarište otkako su tamo 2021. počeli stizati migranti i nakon što je Bjelorusija navodno na Bliskom istoku otvorila putničke agencije s ponudom nove neslužbene rute prema Evropi.

Task: Odluka početkom naredne sedmice. AP

Taj potez je Evropska unija ocijenila kao osmišljen u cilju stvaranja krize.

Bjelorusija je odbacila optužbe prema kojima pomaže preusmjeriti migrante do poljske granice, a iz Minska u srijedu nije bilo komentara na Taskovu objavu. 

Inače, posljednjih sedmica je došlo do povećanja broja migranata koji nastoje ilegalno prijeći granicu, a graničari izvješćuju o brojnim nasilnim incidentima. 

Koordinirana operacija

Jučer je kroz pograničnu ogradu nožem napadnut poljski vojnik koji je u životnoj opasnosti.

- Ovdje nemamo posla s tražiteljima azila, već s koordiniranom, na više razina vrlo pažljivo osmišljenom operacijom, čija je svrha probiti poljsku granicu i destabilizirati zemlju - dodao je Task.

Prema najavama iz Varšave, Poljska planira potrošiti oko 2,55 milijarde dolara na jačanje granice s Bjelorusijom. Tamošnji ministar odbrane Vladislav Kosinijak-Kamiš (Wladyslaw Kosiniak-Kamysz) izjavio je kako je država spremna povećati broj vojnika na granici s 5.500.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.