ISTRAGA U TOKU

Poljska novinska agencija PAP pogođena cyber napadom

Radimo na jačanju sigurnosti svih naših sistema i usluga - dodali su Blonski i Tumidalski

Sajber napad. Canva

FENA

4.6.2024

Poljska novinska agencija (PAP) je pogođena cyber napadom; sve relevantne informacije u vezi sa ovim kritičnim incidentom trenutno se dostavljaju nadležnim organima, napisali su likvidator PAP-a Marek Blonski i glavni urednik PAP-a Wojciech Tumidalski u zajedničkoj izjavi u petak popodne.

- Radimo na jačanju sigurnosti svih naših sistema i usluga - dodali su Blonski i Tumidalski.

Napisali su i da su u petak popodne oko 14 sati na servis PAP-a puštena dva izmišljena izvještaja o djelimičnoj mobilizaciji u Poljskoj koja je trebala početi 1. jula 2024. godine.

- PAP nije bio izvor izvještaja. Izvještaji, koji nisu bili ni pisani ni poslati od strane osoblja PAP-a, odmah su poništeni i povučeni iz službe - rekli su Blonski i Tumidalski i izrazili spremnost da blisko sarađuju sa svim službama koje istražuju incident.

Napisali su i da su odmah pokrenute neophodne procedure i da je "prepoznat i blokiran put kojim se lažni izvještaj ubacuje u PAP servis".

Blonski i Tumidalski su izrazili zahvalnost pretplatnicima PAP-a na njihovom stavu koji je omogućio brzo zaustavljanje dezinformacija, što je bio očigledan cilj napada. Također su se odlučno usprotivili svim insinuacijama da je osoblje PAP-a odgovorno za širenje lažnih vijesti. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.