RUTINSKA POSJETA LUCI

Američka nuklearna podmornica uplovila u Guntanamo Bay nakon uplovljavanja ruskih brodova na Kubu

Drugi američki brodovi također prate i nadziru ruske vježbe, za koje zvaničnici Pentagona tvrde da ne predstavljaju prijetnju Sjedinjenim Državama

USS Helena, brza ofanzivna podmornica na nuklearni pogon. Društvene mreže

FENA

prije 3 dana

Podmornica američke mornarice uplovila je u Guantanamo Bay na Kubi, u demonstraciji sile, dok se flota ruskih ratnih brodova okuplja za planirane vojne vježbe na Karibima.

Južna komanda američke vojske saopćila je da je USS Helena, brza ofanzivna podmornica na nuklearni pogon, uplovila u vode u blizini američke baze na Kubi, samo dan nakon dolaska ruske fregate, podmornice na nuklearni pogon, naftnog tankera i spasilačkog tegljača u Havanski zaliv nakon vježbi u Atlantskom okeanu.

Uplovljavanje je dio "rutinske posjete luci" dok podmornica plovi kroz regiju Južne komande, navodi se u objavi na društvenim mrežama.

Drugi američki brodovi također prate i nadziru ruske vježbe, za koje zvaničnici Pentagona tvrde da ne predstavljaju prijetnju Sjedinjenim Državama.

- Ovo nije iznenađenje. Već smo ih viđali kako odgovaraju na ovu vrstu poziva u luke - izjavila je glasnogovornica Pentagona Sabrina Singh, odgovarajući na pitanje o ruskim vježbama.

- Naravno da to shvatamo ozbiljno, ali te vježbe ne predstavljaju prijetnju Sjedinjenim Državama - kazala je.

Vježbe su, međutim, uslijedile manje od dvije sedmice nakon što je predsjednik Joe Biden ovlastio Ukrajinu da koristi oružje koje je dobila od SAD za napad unutar Rusije kako bi zaštitila Harkov, drugi po veličini grad u Ukrajini. Ruski predsjednik Vladimir Putin tada je sugerirao da bi njegova vojska mogla odgovoriti "asimetričnim mjerama" u drugim dijelovima svijeta.

Singh je kazala da ne bi bilo iznenađenje vidjeti još ruskih aktivnosti oko Sjedinjenih Država u takvim globalnim vježbama. Vježbe se odvijaju u međunarodnim vodama, i američki zvaničnici očekuju da će ruski brodovi ostati u regiji tokom ljeta, a možda će se zaustaviti i u Venecueli.

Rusija je dugogodišnji saveznik Venecuele i Kube, a njeni ratni brodovi i avioni povremeno su vršili manevre na Karibima, prenosi AP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.