POSADA EVAKUIRANA

Huti napali brod u Crvenom moru, pokrenuta potraga za mornarom

Njihovi napadi također su oštetili još dva broda u protekloj sedmici

Huti napali brod u Crvenom moru. Platforma X

D. R.

prije 3 dana

Posada broda u grčkom vlasništvu oštećenog u napadu jemenskih Huti militanata evakuirana je, a napušteni brod pluta u Crvenom moru, saopćili su Pomorske trgovinske operacije Ujedinjenog Kraljevstva i filipinski ministar.

Potraga za jednim nestalim mornarom nastavit će se, i postoji plan da se započne operacija spašavanja Tutora, broda ko ji prevozi ugalj pod zastavom Liberije, saopćio je u subotu Hans Leo Cacdac, ministar nadležan za filipinske migranatske radnike. Kazao je da su svih 22 člana posade broda Filipinci.

- Samo se svodi na pronalaženje našeg pomorca koji je još uvijek na brodu - kazao je Cacdac na konferenciji za novinare u Manili.

Napad u blizini jemenske luke Hodeidah u srijedu izazvao je velike poplave i štetu u strojarnici i ostavio Tutora u nemogućnosti da manevrira. To je treći napad Huta na brod kojim upravljaju filipinski pomorci od prošle godine, pri čemu su dva filipinska mornara poginula, a 17 ih još drže militanti, pokazuju vladini podaci.

Huti koji su povezani s Iranom preuzeli su odgovornost za raketni napad na Tutor i još jedno plovilo, Verbenu, u Adenskom zaljevu, proteklih dana. Njihovi napadi također su oštetili još dva broda u protekloj sedmici, "označavajući značajno povećanje efikasnosti", saopćila je britanska sigurnosna firma Ambrey.

Huti su od novembra koristili bespilotne letjelice i projektile za napade na brodove u Crvenom moru, tjesnacu Bab al-Mandab i Adenskom zaljevu, navodeći da djeluju u znak solidarnosti s Palestincima u ratu u Gazi. Potopili su jedan brod, zaplijenili drugi i ubili tri pomorca u odvojenim napadima.

- Ova situacija ne može se nastaviti - navodi generalni sekretar Međunarodne pomorske organizacije Arsenio Dominguez u saopćenju, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.