KOLUMNE

Bosna između svjetova

Komentar dana

Erol AVDOVIĆ

25.7.2016

U svijetu kakav jeste, Bosna i Hercegovina, koja je tako mnogo propatila u minulom ratu doživjevši genocid jer su joj neki susjedi osporavali teritorijalni integritet, nije se mogla nadati boljem nego Dejtonskom mirovnom ugovoru. Tako je to 1995. godine, ne s malo gorčine, izrekao Alija Izetbegović. Dejton je zaustavio rat, a ostalo je ne tako slavna poratna historija BiH – još puna političkih ucjena i blokada.

Više od dvadeset godina kasnije BiH je na svom kursu ka EU i, bez obzira na kočničare iznutra, a ponegdje i iz komšiluka, ona razumije značaj sigurnosnog NATO kišobrana.

Prava je šteta što na tom svom putu ka euroatlantskim integracijama BiH nije barem u istom voznom redu s Crnom Gorom, ne osvrćući se šta na to kaže Rusija. Jer, Bosna je to, naprosto, moralno zaslužila! I kada je Turska u pitanju, gdje je, ne treba se zavaravati, kroz bespoštednu borbu za vlast na djelu opasna ideološka i politička polarizacija, BiH bi morala shvatiti svoju poziciju između svjetova. Ni tu nema mjesta za emocije, pa između “bratskog” i pravednog treba birati ovaj drugi diskurs.
 
Greške se ne smiju ponavljati! Upravo u svijetu kakav jeste mudrost domaćih političkih lidera, jasnoća nevladinog sektora, ali i opća građanska budnost preduvjet su da BiH ne upadne u kovitlac tuđih interesa i podjela, koji se na Balkanu serviraju u najotrovnijim dozama. Emocije su Bosnu i Bosance do sada skupo koštale.

Stoga, valja pravilno pročitati šta će se o svemu izreći u naredna četiri dana u Filadelfiji, na demokratskoj izbornoj konvenciji. Tamo će Hilari Klinton (Hillary Clinton) dobiti nominaciju svoje stranke za predsjedničke izbore u novembru. Ono što tamo budemo čuli, za Bosnu i Balkan naprosto je veoma važno.
 
Vrijeme inertnog svrstavanja za BiH polako prolazi. Ali, zato je pred nama vrijeme jasnog opredjeljenja: EU i NATO su jasan i dobar izbor. Zato sve to i treba staviti u kontekst koji mora biti jasan našim prijateljima, ali i onima koji bi da Bosnu koriste za svoje domaće političke bitke. Na to se prvo mora staviti tačka u Sarajevu.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.