KOLUMNE

Ko preživi, pričat će

Edin Skokić

Piše: Avaz.ba

20.8.2017

Ulaganje u modernizaciju domaće poljoprivredne proizvodnje nameće se kao imperativ poslije još jednog izrazito dugog sušnog perioda, u kojem će prinosi biti najmanje prepolovljeni. Računi će se svesti najesen, a ceh će, sudeći prema najavama, platiti obična raja, jer će gotovo neminovno doći do poskupljenja hrane.

Mrazevi i suše, usljed evidentnih klimatskih promjena, očito će u narednim godinama predstavljati glavnu prijetnju za poljoprivredne proizvođače, koji su opterećeni još i nelojalnom konkurencijom na tržištu te kašnjenjem poticaja.

Ako još uzmemo u obzir podatak da u BiH sve više njenih građana stremi tome da živi od politike, a sve manje od motike, onda za poljoprivrednike dolaze još sumornija vremena, koja se mogu svesti pod narodnu poštapalicu: “Ko preživi, pričat će.”

I zaista je upitan opstanak poljoprivrednika u BiH ukoliko se država ne odluči na korjenite reforme i modernizaciju proizvodnje. No, neophodno je najprije udariti temelje modernoj poljoprivrednoj proizvodnji, a to se radi u školama iz kojih na naša polja moraju izaći osposobljeni i educirani kadrovi.

Osim školovanja i edukacije, pomoć države je presudna, ako ne i odlučujuća. Zaštita domaće proizvodnje i proizvođača mora biti na prvom mjestu, jer, ako i dalje budemo favorizirali voće i povrće iz bližeg i daljeg okruženja, trud i znoj naših poljoprivrednika bit će uzaludni.

Priroda je ove godine i na proljeće i najesen došla po svoje, tako da će nelojalni konkurenti i dalje naše tržište zasipati robom sumnjivog porijekla. Ista poštapalica važit će i za sve nas ako nastavimo konzumirati proizvode “uzrele” na neprirodan način, pod ceradama kamiona koji su namijenjeni samo za naše tržište i ničije više.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.