KOLUMNE

Principi i nijanse

Piše: Erol AVDOVIĆ

6.11.2017

Ne smije se, naime, zaboraviti da Bosna i Hercegovina i dalje ostaje američki vitalni nacionalni interes. Ne smije se, naime, zaboraviti da Bosna i Hercegovina i dalje ostaje američki vitalni nacionalni interes

Piše: Erol AVDOVIĆ

Izjava vodećih političara iz RS, koji sada horski ponavljaju kako će referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH biti suspendiran, ali ne i ukinut, s pravom je alarmirala tvorce i glavne garante Dejtonskog sporazuma. 


Za razliku od prečesto politički inertnih bh. vlastodržaca, Amerikanci su ulovili tu zlobnu semantičku nijansu, za šta se RS skoro specijalizirala, da u javni diskurs ubacuje retorički “eksploziv” za razaranje BiH na dugu stazu.  

- Suspenzija referenduma ostavlja ipak mogućnost da on ponovno bude predmet rasprave i provedbe nekada u budućnosti - ukazala je budna američka diplomatkinja, američka ambasadorica u Sarajevu Morin Kormak (Maureen Cormack).

Bosna se već jednom, uz grešku koju su Amerikanci više puta priznali, nasukala opako o grebene nijansiranog političkog jezika skuhanog u znanoj beogradskoj kuhinji. Pa se taj trend treba zaustaviti. Problem je i u tome što su na njega osjetljiviji Amerikanci nego za to odgovorni Bosanci.

Nasreću, BiH pripada svim njenim građanima, bez obzira na nacionalne biračke torove – Amerikanci s pravom traže potpunu transparentnost. Nikakva, naizgled, benigna jezička nijansa u vezi s BiH više ne smije proći! Zato i mora doći do potpunog odbacivanja zahtjeva za svim onim referendumima koji u svojoj platformi sadrže otvorenu ili skrivenu antibosansku destruktivnost.

Država BiH mora opstati i izrasti u državu prava, a ne zemlju feudalnih ili nacionalnih veleposjednika. Na koncu, bez obzira i što se ruski ambasador u Beogradu neutemeljeno buni zbog prigovora visokog američkog dužnosnika (Hojt Brajan Ji), koji je zatražio da Srbija više ne sjedi na dvije stolice, između Zapada (EU i SAD) i Rusije, pokušavajući ga čak marginalizirati u američkoj diplomatskoj hijerarhiji, politički akteri u Banjoj Luci moraju znati da američka ambasadorica u Sarajevu govori u punom državnom kapacitetu svoje zemlje.  

Ne smije se, naime, zaboraviti da Bosna i Hercegovina i dalje ostaje američki vitalni nacionalni interes.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.