KOLUMNE

Koncesioni kriminal

Edin SKOKIĆ ([email protected])

21.11.2017

Federacija BiH nije naplatila blizu dvije milijarde maraka na ime koncesionih naknada zbog višegodišnjeg nerada i javašluka uhljebljenih stranačkih aparatčika. Takvi će mišiće pokazati nad nemoćnima i obespravljenima, ali kada se trebaju uhvatiti posla za koji su debelo plaćeni, naći će mnoštvo razloga za opravdanje svog očitog nerada.

Pokazivanje mišića na svojoj koži svojevremeno su osjetili radnici “Tuzla kvarca”, kojima je uskraćena koncesija za eksploataciju kvarcnog pijeska. Pokazalo se kasnije da je firma ostala bez sirovine zbog koruptivnih radnji pomoćnika ministra u Vladi TK. Zahvaljujući ustrajnosti zaposlenih i njihovoj beskompromisnoj borbi za radna mjesta, “Tuzla kvarc” je preživio udar vlasti i trenutno radi punom parom.

No, koliko je onih koji iskorištavaju prirodna bogatstva i ostvaruju profit, a da zbog ugovora o koncesionim naknadama ne uplaćuju ni marku u federalni budžet? Niko to pouzdano ne može znati, jer ugovori koji su istekli 2008. godine nikad nisu produženi ili iznova sklopljeni.

Da li se iza nenaplaćenih koncesionih naknada kriju upravo koruptivne radnje kao u slučaju “Tuzla kvarca”? U apsurdistanu poput Bosne i Hercegovine ništa nije nemoguće!  

Dok grcamo u dugovima i dok nas guraju u još veće dužničko ropstvo, blizu dvije milijarde maraka nije naplaćeno zbog nečijeg nerada ili korupcije.

Haosa u naplati koncesionih naknada nije lišen ni manji bh. entitet, tako da se, de facto, na teritoriji cijele BiH nelegalno eksploatiraju prirodna bogatstva. Očito smo svjedoci koncesionog kriminala u kojem su interesi i želje privatnika i moćnika u vlasti ispred državnih! 

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.