KOLUMNA

Puls sedmice: Strankine stranke stranka

Svoje je pozicije profesor više nego dobro i nesocijaldemokratski brutalno kapitalizirao. Stanovi i nekretnine, računi ovdje i ondje... Ima se, mašallah!

Sa inicijativene skupštine novoformiranog pokreta. Avaz

Piše: Dženana BUREK

11.5.2019

Već postaje svjetsko pravilo da sve što se ne treba desiti, dešava se. 

Pa tako i kao veliki „kam bek“ (ne come back) Zlatka Lagumdžije na političku scenu Bosne i Hercegovine.

Od novembra prošle godine penzionisani političar i ceremonijalni član Glavnog odbora Socijaldemokratske partije radi na nečemu.

O tome je informirao sve, a nije nikoga. Čak je davno pričao i s članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Federacije, a nije Željko Komšić.

Ko je ljevlji od svih „ljevaka“

I onda se ove hefte okupilo odabrano društvo u Sarajevu da bi se suočilo s čudima i hladnim tuševima. Zlatko Lagumdžija se srdačno ispozdravljao sa Željkom Komšićem. O iskustvu rukovanja pričao je medijima. Politika je to.

I onda je Lagumdžija stavio karte na sto. Ali ne sve. Kec je i dalje u rukavu, pažljivo ušuškan i ljubomorno čuvan.

Sada ovaj genij seoskih spletki ima najnoviji plan – objedinjavanja ljevice.

Da! Tako kaže.

Jest da je on tu istu ljevicu vivisekcijski rastočio. Pa više i ne znamo ko je ljevlji od svih tih „ljevaka“. Vjerovatno vodeći se logikom – ja rasturio, ja mogu sastaviti, Lagumdžija je objavio gradu i svijetu da je u misiji spašavanja ljevice. Odmah su se brojni upućeni prisjetili apela i kritika na račun ove persone koje su mu upućivali kad je bio na vrhuncu moći – siđi, skloni se, otiđi, spasi ljevicu!

Ipak, Lagumdžija ne odustaje.

Ljude, znate, treba cijeniti po djelima, a ne po onome što pričaju.

Kada pogledamo djela ovog višedecenijskog političara, Lagumdžiju, slučajnog prolaznika, onda ga možemo sasvim komotno svrstati među arhetipove političkih tajkuna. Svoje je pozicije više nego dobro i ponajviše nesocijaldemokratski brutalno kapitalizirao. Stanovi i nekretnine, računi ovdje i ondje... Ima se, mašallah!

I šta će onda takvom „bogatunu“ da se bakće s gerijatrijom ljevice, e da bi od propadanja spasio ono što je baš on sam lično uništio?

Ne može on to, ne zna i neće

Ne želi Lagumdžija ujedinjenje ljevice. I da želi, čak on to ne može, ne zna, neće...

Želi Lagumdžija poziciju s koje će doći u državnu vladu. Biti ministar vanjskih poslova BiH, odakle će na mjesto šefa države, generalnog sekretara Ujedinjenih naroda, predsjednika Evropske unije u koju s njim nikada ući nećemo, te još jednog generalnog sekretara, ovog puta NATO pakta, gdje nas s njim ni ludi ne bi primili. Ambicija stoji ružno kada kompleksi je gone.

Kao i do sada, „socijaldemokratija“ je instrument ovog preskromnog profesora.

Bilo je na sarajevskom sijelu protekle sedmice svakakvih riječi. I dobrih i loših. I pohvala i pokuda. Srdačnih susreta i demonstrativnih odlazaka.

I to je „čudo“ iscrpilo svoj vijek trajanja.

Sada ćemo se uveseljavati novim poduhvatima wannabe generalnog sekretara...

Pljuska iz Prištine i Tačijevo licemjerje

U protekloj sedmici dobili smo i „pljusku“ iz Prištine.

Hašim Tači (Hashim Thaci) odbio je doći u Sarajevo jer je BiH gora prema Kosovu od Srbije. Ima istine u tome. No, BiH je najgora prema sebi. To što naši političari rade Kosovu je milovanje i maženje u poređenju s onim što rade nama.

I Tači je licemjeran! On neće u Sarajevo, a ide u Beograd i trguje teritorijima s Vučićem. Potpisnika ovih redova jeste sramota odnosa bh. vlasti prema državljanima Kosova. Isto kao što je te državljane sramota šta im Tači radi.


Piše: Dženana Burek

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.