KOLUMNE

Vučićeva (gej) parada

Vojno paradiranje je postalo potpuno besmisleno, a realno i groteskno. Naravno, neko bi trebao sličnu stvar da javi i Putinu

Piše: Feđa ISOVIĆ

18.5.2019

U Sarajevu se priprema gej parada. U Nišu obavljena vojna parada. Dok će u Sarajevu gej paradu Sarajlije, sve su prilike, kamenovati, u Nišu je masa pljeskala tenkovima i vojnicima. Kontam, kako bi bilo divno da je obrnuto. Gej paradi da se pljeska, a vojna da se kamenuje. Ali nismo mi te pameti, a ni sreće.

Mada, s obzirom na nadimak koji nosi, nekako je bilo za očekivati da Vučić u Nišu organizuje gej, a ne vojnu paradu. Pa je li?

Kakav dvojac bez kormilara i pameti

Vojno razmetanje u Nišu je, ustvari, bila centralna svečanost obilježavanja NATO napada na Srbiju. Dakle, nakon Kosovskog boja, Srbija nastavlja tradiciju proslavljanja bitaka u kojima je dobila po guzici. Tako nekako to izgleda. Jer, kada Putin pravi paradu, on proslavlja pobjedu nad fašizmom, a tu razliku Vučić ne konta.

Šta inače možemo očekivati od Vučićeva arhaičnog mozga? Ništa, naravno, doli organizaciju ovakvih arhaičnih manifestacija. Neko bi mu trebao javiti da je 21. vijek. Vojno paradiranje je postalo potpuno besmisleno, a realno i groteskno. Naravno, neko bi trebao sličnu stvar da javi i Putinu.

Bosanac Dodik, koji je u Banjoj Luci 9. januara imao svoju paradu, pojavljuje se na tribinama u Nišu odmah uz Vučića. Kakav dvojac bez kormilara i pameti. No, dobro znaju obojica šta ih održava na vlasti - stalna priča o ugroženosti.

Nedavno su zajedničkim intelektualnim naporima objavili besmislenu deklaraciju o ugroženosti srpskog jezika, kao da može biti ugrožen jezik koji govori najviše ljudi u regionu i koji je služben u četiri zemlje, a sada nam paradiraju s vojskom, što je precizan način da se podgrije ista teza.

Koliko su koštale parade u Banjoj Luci i Nišu

„Vojska“, kaže Vučić, „služi za odvraćanje potencijalnih agresora na Srbiju.“ Ko to agresijom prijeti Srbiji? Ovu paradu, u drugu ruku, čitav region je više doživio kao prijetnju vlastitoj sigurnosti, a ne kao razlog da se Srbija ne napadne. Jer ko to ima na pameti da zauzme Šumadiju? I pored najbolje volje, teško je prepoznati nečiju takvu intenciju.

U svom govoru Vučić nespretno citira Tita: „Živimo kao da će 100 godina biti mir, a budimo spremni da zemlju branimo u svakom trenutku.“ Zaboravlja Vučić da je Tito tu čuvenu rečenicu rekao u momentu kada su se i Amerikanci i Rusi, realno, plašili njegove vojne sile. Danas, međutim, nije teško zamisliti kako su se američki generali nasmiješili na prikaz srpske vojne moći. Ako su uopšte i primijetili nišku šaradu, izvinjavam se – paradu.

Koliko su koštale parade u Banjoj Luci i Nišu? Volio bih pitati Dodika i Vučića bi li bilo bolje da je za taj novac urađen bar kilometar puta Banja Luka – Beograd? Ili bilo kog drugog puta, pa čak i onog Banja Luka – Sarajevo.

Nekada je psovka jedini ispravan način komunikacije

Srpski tabloid „Kurir“ izvještava nas o vojnoj paradi naslovom „Da se naježiš!“ Dok se novinar „Kurira“ ježi od dragosti i sreće, lako je zamisliti neke druge razloge da se čovjek naježi kada Srbija zvecka oružjem, a nemojmo se zamajavati, vojna parada nije ništa drugo doli zveckanje oružjem.

Zato ne mogu a da u potpunosti ne podržim Mektićev komentar na Vučićevu paradu. Na svom Twitteru Mektić zapisa: „Odjebi više i ti i rat.“ Nekada je, uistinu, psovka jedini ispravan način komunikacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.