LIČNOST DANA

Novi lider Grčke

Dugogodišnji je političar koji je u posljednje tri godine bio lider opozicije nakon što je 2016. izabran za predsjednika stranke Nova demokratija

Micotakis: Kruna dugogodišnje karijere. Agencije

Piše: G. M.

10.7.2019

Kirjakos Micotakis izabran je za novog grčkog premijera nakon što je njegova stranka Nova demokratija pobijedila na izborima održanim tokom vikenda. Kirjakos je na poziciji premijera zamijenio Aleksisa Ciprasa, koji je pretrpio težak izborni poraz.  

Micotakisovi prioriteti, kako je najavio, bit će stvaranje povoljnijeg poslovnog ambijenta, smanjenje poreza i pregovori o ublažavanju mjera štednje.

Kirjakos je rođen 4. marta 1968. u Atini. Dugogodišnji je grčki političar koji je u posljednje tri godine bio lider opozicije nakon što je 2016. izabran za predsjednika stranke Nova demokratija.

Prije toga, od 2013. do 2015. bio je na poziciji ministra za reformu administracije, u vrijeme vlade koju je predvodila Nova demokratija. Ranije je bio poslanik u državnom parlamentu, gdje je prvi put izabran 2004. Prije političke karijere, radio je kao finansijski analitičar u “Chase Banku” u Londonu.

Oženjen je i ima troje djece. Osim grčkog, govori i engleski, francuski i njemački.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.