MINUTA

Hrvatska za početnike

Za odron spremni!

Piše: Bakir Hadžiomerović

19.7.2019

Nakon preglasavanja u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine oko Pelješkog mosta, Milorad Dodik apsolutna je zvijezda hrvatskih medija. Vladajući HDZ-ovci, od predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, preko premijera Andreja Plenkovića, do nižerangiranih pripadnika „stranke opasnih namjera“, naprosto se utrkuju u hvalospjevima Dodikovovj mudrosti. 

Pritom se čak i bh. entitet zvani Republika Srpska poražavajuće titulira poželjnim partnerom, da ne kažemo prijateljskom državom, koja se, eto, herojski suprotstavila antihrvatski nastrojenim pojedincima iz Sarajeva.

Valjda u namjeri da neupućenom gledateljstvu ponude stručna saznanja o poznatom diplomatskom nesporazumu, urednici HRT-a maksuz su ugostili Božu Ljubića i Željanu Zovko. Prvi se javio iz Mostara, a druga iz Strazbura. Onda su zajednički dvadeset minuta hrakali po rođenoj domovini. Ljubić uobičajeno ljigavo, a Zovko samo ljigavo.

Umjesto stare priče o pretenzijama režima u Zagrebu na bosanskohercegovačku morsku obalu, posvetimo se ukratko karakteru aktuelne HDZ vlasti. S kakvim se, dakle, polusvijetom uopće svađamo?

Plenković je zbog teških korupcijskih afera već zijanio desetak ministara, pa sva ukazuje na to kako bljedunjavi briselski ćato neće ni dočekati zakonski svršetak jednog beznadežno promašenog mandata. S iste strane barikade, skandalozna predsjednica umjetnih trepavica iznova je evropsku javnost šokirala priznanjem da hrvatska policija organizirano provodi nasilje nad nezaštićenom migrantskom sirotinjom. Nešto ranije KGK je za teške fizičke ozljede i smrtne slučajeve ilegalnih putnika optuživala granje, rastinje i kamenje razbacano po nepristupačnim međugraničnim vukojebinama.

Napokon, svjedočimo i neprimjerenom šikaniranju bh. državljana na hrvatskoj rivijeri. Mada su ksenofobični nasrtaji na naše ljude postali svakodnevica, nadležne kockaste institucije nastoje se ponašati u skladu sa rasnim zakonima pokojne NDH-a.

Unatoč svemu, nema posebnog razloga za sekiraciju. Jer, kano klisurine na braniku hrvatske otadžbine stoje Dodik i domoljubni SNSD. Za odron spremni!

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.