KOLUMNA

Kada bi bilo obrnuto

Dugo neće biti sreće za nas

Feđa Isović. Avaz

Piše: Piše

11.8.2019

Svake godine u Donjoj Gradini kod Kozarske Dubice se obilježava sjećanje na žrtve ustaškog režima u koncentracionom logoru Jasenovac. Važno sjećanje koje treba njegovati, a tim povodom premijerka Brnabić reče:

“Za nevjerovati je, ali živimo u vrijeme kada mnogi umanjuju Jasenovac, a veličaju Bleiburg. Zahtijevamo od vlasti država članica Evropske unije da ne dozvole neonacističke proslave sljednika ustaškog pokreta, jer je upravo EU nastala na temeljima antifašističke borbe i uništenja političkih tvorevina nacizma.”

Kada je u pravu - u pravu je

Također je dodala kako je Jasenovac "simbol, najveće masovno stratište, za zločine kojima je bila prekrivena čitava teritorija NDH“ i predložila da se svakoga dana mora insistirati na istini o Jasenovcu, baš kao što se insistira na istini o Auschvitzu, Dahauu ili Mauthausenu. 

Dakle, mada je Brnabićka, poznato je, osrednje kapacitirana političarka koja najčešće lupa gluposti, ovoj njenoj izjavi se nema šta oduzeti. Kada je u pravu - u pravu je.

Nešto zapadnije na Balkanu obitava još jedna političarka, skraćeno poznatija kao KGK, dakle - predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Ona je nedavno komentarisala da je neugodno iznenađena presudom Višeg suda u Beogradu o rehabilitaciji ratnog zločinca Draže Mihailovića te kao predsjednica RH najodlučnije osuđuje svaki pokušaj povijesnog revizionizma.

“Ta presuda ne može izbrisati zlodjela četničkog pokreta, počinjena u suradnji s nacistima i fašistima tijekom Drugog svjetskog rata, koja su svim narodima na ovim prostorima donijela velike patnje i stradanja. Ostaje i činjenica kako je taj pokret doživio svoj potpuni poraz u Drugom svjetskom ratu. Držim kako se, gledajući u zajedničku budućnost u Europskoj uniji, konačno treba odmaknuti od politiziranja prošlosti”, dodala je predsjednica.

Konačno ubole istinu

Dakle, eto nam još jedne istine i to opet iz usta osobe od koje smo navikli da lupa gluposti. Ovaj put ne, jer sve što je rekla po ovom pitanju potpisujemo.

Pa šta je onda problem ako su ove dvije lujke, konačno, ubole istinu? Ništa, ama baš ništa nije problem, samo razmišljam koliko bi bilo bolje da inverzujemo ove izjave, da Kolindinu o četnicima stavimo u usta Brnabićki, a Brnabićkinu o ustašama damo Kolindi.

Dok god ne bude tako, dok god Kitarovićka ne bude kritikovala veličanje Bleiburga i umanjivanje zločina u Jasenovcu, a Brnabićka glasno i precizno ne kaže da je Mihailović bio na čelu pokreta koji je bio na pogrešnoj strani istorije i koji je odgovoran za desetine hiljada ubistava hrvatskih i muslimanskih civila, sve do tada nema sreće za nas.

Drugim riječima – dugo neće biti sreće za nas.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.