KOMENTAR DANA

Mostarski glas demokratije

Ova godina ostat će zapamćena kao godina u kojoj je Mostar ponovo birao

Piše: Meliha Smajkić

20.12.2020

Meliha Smajkić. Avaz

Odavno jedni lokalni izbori nisu izazvali toliko pažnje, ne samo u BiH već i van njenih granica, kao što su to današnji u Mostaru. To nije bez razloga, jer u novijoj historiji, vjerovatno, mnogo šire i od same Evrope, nije zabilježeno da jedan grad u kontinuitetu nema zakonodavnu vlast, kao što je to bio slučaj u Mostaru.


“Nevjerovatno i nenormalno”, tim riječima su godinama ini međunarodni zvaničnici opisivali stanje u Mostaru i apelirali na političare da se urazume i riješe pitanje Mostara.


No, da ne trošimo riječi na sav cirkus koji se na mostarskoj političkoj sceni godinama događao, napokon su se Mostaru dogodili izbori.


Nakon 12 godina Mostar napokon bira! Zbog strašnog protoka vremena, stasale su nove generacije, kojima je glasački listić za lokalni parlament potpuna nepoznanica i koje su, eto, dobile priliku da iskoriste svoje građansko pravo i demokratskim putem biraju ko će ih sljedeće četiri godine predstavljati i boriti se za njihovu svjetliju i bolju budućnost.


U cijeloj toj priči ne smiju se zaboraviti ni oni Mostarci koji nisu dočekali vrijeme da ponovo biraju vlast.

Zbog svih njih, pravo da biraju Mostarci ne smiju propustiti. Nema više opravdanja da Mostar nema mogućnost izbora. Od ove godine itekako ima. Budućnost koja je u Mostaru izgledala apstraktna, kao da prolazi pored nas, „jer za Mostar bira neko drugi, a ne njegovi građani“, ovaj put ipak je konkretnija.


I ukazala se kao prilika u kojoj će svi punoljetni građani birati. U godini koju je „pojela“ korona i u kojoj je, uglavnom, bilo puno toga negativnog, u godini za koju većina građana kaže da je treba što prije zaboraviti, Mostarci se, ipak, imaju čemu radovati.


Ova godina ostat će zapamćena kao godina u kojoj je Mostar ponovo birao. I zato, Mostarci, danas  izađite na svoja birališta i glasajte. Lijevo, desno, u centar, samo glasajte. Iskoristite priliku i birajte, ne dozvolite da bilo ko drugi bira umjesto vas.


Mostarci, uzmite budućnost u svoje ruke, pokažite da možete biti glas demokratije.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.