KOMENTAR PETKOM

Bakirov univerzum

Oslobađanje ekonomije koje bi značilo razvoj za prosječnog stanovnika istovremeno bi značilo i pad moći partokratske hobotnice

Bakir Izetbegović. Avaz

Danijal Hadzovic
Piše: Danijal Hadžović

2.7.2021

Govoreći prije nekoliko dana na Glavnom odboru SDA, Bakir Izetbegović izjavio je kako je Federacija BiH u zaustavljanju negativnih posljedica korone na ekonomiju nešto bolja od evropskog i bitno bolja od regionalnog prosjeka. Tako, naime, stvari izgledaju u paralelnom Bakirovom univerzumu.

Pogibeljni Fadilovi trulja respiratori, na koje je bačen basnoslovan iznos, vrhunska su roba, SDA sjajno vodi državu, Sebija je vrhunski menadžer, a ekonomija FBiH se, eto, natprosječno nosi s krizom.

S druge strane, u onom stvarnom svijetu, u kojem Bakir ne živi, EBRD u naredne dvije godine za BiH predviđa najniži rast BDP-a u cijelom regionu. EBRD kao glavne probleme oporavka, između ostalog, ističe upravo lošu reakciju vlasti na pandemijsku krizu i nepoduzimanje strukturnih reformi.

Svjetske finansijske institucije i ekonomisti godinama upozoravaju da stvari poput glomazne i neefikasne administracije, maćehinske stranačke kontrole državnih firmi, loših uvjeta za poslovanje privatnog sektora i visokog stepena korupcije direktno koče napredak ekonomije. No, i pored silnih pritisaka međunarodnih finansijskih institucija, evropskih država i SAD, vladajuće strukture, sa SDA na čelu, godinama tvrdoglavo odbijaju provesti strukturne reforme. I tu dolazimo do tačke u kojoj se stvarni svijet sudara s Bakirovim univerzumom.

Naime, upravo su glomazna i neefikasna administracija, maćehinska stranačka kontrola državnih firmi, loši uvjeti za poslovanje privatnog sektora i visok stepen korupcije ono što omogućava Bakiru i njegovim kompanjonima vlastiti univerzum u kojem stalno kapaju pare, moć i utjecaj, sve uz kontrolu resursa, stranačkih uhljeba i ostalih sistemskih zavisnika.

Oslobađanje ekonomije koje bi značilo razvoj za prosječnog stanovnika istovremeno bi značilo i pad moći partokratske hobotnice Bakira i njegovih partnera. A to je prag koji lideri i stranke koje su smisao svoje vladavine svele na kontrolu ljudi i resursa svakako ne žele prijeći.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.