LIČNOST DANA

Ema Mekion: Australka ispisala historiju

Sjajna plivačica osvojila sedam medalja na Olimpijskim igrama

E. Ć.

Mekion: Režirala sportski podvig

Foto: Agencije


Australka Ema Mekion (Emma McKeon) ispisala je historiju na Olimpijskim igrama. Sjajna plivačica je osvojila sedam medalja u Tokiju te je tako postala prva žena s tolikim brojem odličja na jednim Igrama još od Marije Gorokovskaje iz 1952. godine.

Ona je na ovim Olimpijskim igrama osvojila zlatne medalje na utrkama 50 metara slobodnim stilom, 100 metara slobodnim stilom, 4x100 metara slobodnim stilom i na 4x100 metara, dok je bronze pokupila na 100 metara leptir stilom, 4x200 metara slobodnim stilom i 4x100 metara mješovitim stilom.

Također, Mekion je rekorderka u ženskoj konkurenciji s 11 osvojenih medalja na Igrama, što je čini najuspješnijom sportistkinjom Australije.

Ema Mekion rođena je 24. maja 1994. godine u Volongongu u Australiji. Osvojila je jedno zlato na Igrama u Riju, četiri u Tokiju, uz tri bonzana odličja, dok u Londonu na Olimpijskim igrama 2012. godine nije uspjela da se domogne medalje. Dolazi iz plivačke porodice, njen otac Ron i brat Dejvid (David) su, također, bili plivači.

NA VRH

Podijeli članak na