KOMENTAR DANA

Neumske noći

Dok je Čović uvijek optimističan, njegov dugogodišnji koalicioni partner Izetbegović je vazda pesimističan

Dragan Čović i Bakir Izetbegović: Politika “povuci-potegni”, uz medijaciju stranih zvaničnika, za sada nije dala nikakve pomake. Arhiv

Miralem  Aščić
Piše: Miralem Aščić

28.1.2022

Nakon dva dana pregovora u Sarajevu evropski i američki zvaničnici, predvođeni Metjuom Palmerom (Matthew) i Angelinom Ajhorst (Eichhorst), uputili su se jučer za Neum kako bi bh. lidere, prije svega čelnike SDA i HDZ-a Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića, pokušali smekšati da pristanu na izmjene Izbornog zakona.

Politika “povuci-potegni”, uz medijaciju stranih zvaničnika, za sada nije dala nikakve pomake.

Teško da će do pomaka i doći uz zakovane stavove obje strane, bez obzira na pritiske međunarodnih zvaničnika. Ni zavrtanje ruku ne daje rezultate.

Tako je već godinama i mjesecima iako nam vrijeme curi u izbornoj godini. Svjesni su toga i predstavnici vlasti i stranci. Građani pogotovo. Niko ni ne vjeruje u dogovor.

Pitanje je samo kome od predstavnika vlasti i odgovaraju transparentni izbori i izmjene koje su ključne da se ispoštuju presude evropskih sudova.

Dok je Čović uvijek optimističan, njegov dugogodišnji koalicioni partner Izetbegović je vazda pesimističan.

Tvrdi da su prijedlozi HDZ-a tri koraka unazad. Ni večera u rezidenciji šefa Delegacije EU Johana Satlera (Johann Sattler), koja je trajala skoro tri sata, nije ih zbližila. Ništa novo. Sve staro i viđeno.

Kada je u pitanju RS, stranke iz manjeg entiteta predvođene Miloradom Dodikom protive se indirektnom izboru člana Predsjedništva BiH, što je očekivano, dok je opozicija vazda ni tamo ni ’vamo. Gaje optimizam, ne nude rješenja. I vrtimo se svi ukrug.

U Federaciji SDP i DF ne žele pregovarati, kako su rekli, s kriminalcima koji blokiraju rad državnih institucija. Ostali članovi opozicije žele jedno, a to su izbori u kojima će svaki glas biti prebrojan, a izbori biti fer i pošteni.

Bakiru i Draganu teško da iko može pomoći dok se sami, uz određene interese na kojima se održavaju na vlasti 30 godina, ne saberu i preko noći kliknu.

Možda ih razmekšaju jadranske noći i hercegovačka klima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.