LIČNOST SEDMICE

Feđa Dudić: Veležov heroj

„Rođenima“ donio prvi trofej poslije 36 godina

Piše: A. V.

21.5.2022

Dudić: Osvajanjem Kupa BiH ispisao historiju mostarskog kluba. Avaz

Dugih 36 godina mostarski Velež čekao je na trofej i dočekao ga u godini kada slavi svoj 100. rođendan.

„Rođeni“ su u četvrtak na zeničkom Bilinom polju, boljim izvođenjem penala (4:3), savladali Sarajevo i osvojili Kup Bosne i Hercegovine, prvi put u svojoj historiji.


Evropska bajka

Čovjek kojem pripadaju najveće zasluge za taj uspjeh je svakako Feđa Dudić, trener „Rođenih“.

Od kada je došao na klupu 2019. godine, Dudić je preporodio klub. U sezoni 2020./2021. postavio je rekord sa 16 utakmica u nizu bez poraza.

Na kraju sezone ostvario je sjajan rezultat, završivši na trećem mjestu, koje je Veležu donijelo plasman u Konferencijsku ligu, prvo evropsko takmičenje poslije 33 godine.

Predvođen Dudićem, Velež je u drugoj rundi kvalifikacija priredio senzaciju, izbacivši grčki AEK, a njegova evropska bajka okončana je u trećem pretkolu, gdje je ispao od švedskog Elfsborga.


Promijenio mentalitet

Danas je Dudić čovjek s više od 100 utakmica na klupi Veleža.

Timu je dao identitet i promijenio prilično gubitnički mentalitet. „Rođeni“ danas igraju lijep i dopadljiv fudbal te izgledaju kao ozbiljna i dobro organizirana ekipa.

Uspio je Dudić, pritom, razviti sjajnu generaciju fudbalera, od kojih većina nije bila ni blizu nivoa na kojem je sada i to je njegova zasluga.

Ova sezona je samo potvrda njegovog sjajnog rada. Evropa je ponovo tu, a s njom i novi, lijepi dani za „Rođene“.



Prvi topnik Premijer lige

Feđa Dudić rođen je 1. februara 1983. godine u Sarajevu. Kao centralni napadač, imao je respektabilnu igračku karijeru, a najveći trag ostavio je igrajući za Travnik od 2006. do 2010. godine.

S Travničanima je u sezoni 2006./2007. izborio promociju u najviši rang, da bi u sezoni 2009./2010. ponio titulu najboljeg strijelca Premijer lige BiH sa 16 postignutih golova.

Ipak, najveći klupski uspjeh ostvario je u Zagrebu, s kojim je bio prvak Hrvatske u sezoni 2001./2002.

Igrao je još za Topolovac, Slobodu, Brotnjo, Sarajevo, Karlovac, Željezničar, Varaždin, GOŠK, Novi Pazar, Slaviju i Zvijezdu Gradačac, u kojoj je 2016. godine okončao karijeru.


Uspjeh s GOŠK-om

Nakon što je okačio kopačke o klin, posvetio se trenerskom poslu, a prvi posao imao je kao asistent na klupi Travnika.

Prvi samostalni angažman imao je u GOŠK-u, s kojim je ostvario sjajan rezultat, osvojivši 7. mjesto u sezoni 2017./2018.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.