LIČNOST DANA

Mirsad Purivatra: Srce Sarajevu

Iako se Purivatra povukao s mjesta direktora, SFF će ostati njegovo vječno naslijeđe i poklon Sarajevu

Purivatra: Napravio svjetski festival. Agencije

Piše: D. H.

16.8.2022

Sredina je avgusta. To je ono jedinstveno doba tokom godine kada Sarajevo zaista liči na modernu evropsku metropolu, prije nego što ponovo utone u uobičajeno sivilo i letargiju.

No, barem tu jednu sedmicu građani i posjetioci Sarajeva imaju priliku uživati u društvu svjetskih filmskih zvijezda, u vrhunskim filmovima, odličnim koncertima, energičnim zabavama i bogatom noćnom životu.

Tih sedam dana možemo zahvaliti prvenstveno Mirsadu Miri Purivatri. Iako se povukao s mjesta direktora, SFF će ostati njegovo vječno naslijeđe i poklon Sarajevu. Purivatra je od skromnog festivala, nastalog u ratom razorenom, ali ne i pokorenom Sarajevu, napravio svjetsku priču.

S crvenog tepiha Sarajevo su pozdravljali Robert de Niro, Žerar Depardje (Gerard Depardieu), Bred Pit (Brad Pitt), Anđelina Đoli (Angelina Jolie), Morgan Frimen (Freeman), Džon Malkovič (John Malkovich), Majkl Mur (Michael Moore), Žilijet Binoš (Juliette Binoche), Benisio del Toro (Benicio Del Toro)...

Ove godine Festival bilježi svoje 28. izdanje. Tokom osam festivalskih dana bit će prikazano 235 filmova u 19 programskih sekcija iz 62 zemlje. Za nagrade "Srce Sarajeva" takmičit će se 51 film. Ni ove godine nas nisu zaobišle filmske zvijezde, pa su tako „Srce Sarajeva“ dobili svjetski poznati danski glumac Meds Mikelsen (Mads Mikkelsen) te američki glumac, reditelj i dramski pisac Džesi Ajzenberg (Jesse Eisenberg).

Mirsad Purivatra je rođen u Sarajevu 1958. godine. Tokom osamdesetih godina radio je na Otvorenoj sceni Obala kao producent pozorišnih predstava, od kojih su najuspješnije bile "Tetovirano pozorište" i "Mjesečeva predstava".

Godine 1995. Obala je ustanovila Sarajevo Film Festival, koji je prerastao u jedan od najutjecajnijih filmskih festivala u Evropi.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.