KOMENTAR DANA

Gdje idemo

U lošijoj smo situaciji po sigurnosti od Laosa, Sijera Leonea, Bocvane ili Mongolije

U boljoj poziciji nismo ni kada je u pitanju ekonomija, ili socijalna sigurnost stanovnika. Dženad Džino / Meet Bosnia

Alen Bajramovic

2.10.2023

Na listi Globalnog indeksa mira (GPI), koju svake godine objavljuje Institut za ekonomiju i mir iz Sidneja, Bosna i Hercegovina se nalazi na 61. mjestu od ukupno 163 države svijeta.

Sve zemlje regiona nalaze se u boljoj situaciji od nas, osim Srbije koja je dvije pozicije iza. Crna Gora je na 45., Albanija na 40., Sjeverna Makedonija na 38., a Hrvatska na visokom 14. mjestu. Izvještaj, koji države rangira na osnovu istraživanja 23 indikatora, od domaćih i unutrašnjih sukoba, militarizacije, nivoa nasilja, do stanja u oblasti kriminala i terorizma, predstavlja najsveobuhvatniju analizu stanja sigurnosti u svijetu i posebno je aktuelan u vremenima kada se to stanje naglo pogoršava.

Nakon još jednog jasnog pokazatelja gdje smo i kojem krugu pripadamo, a u lošijoj smo situaciji i od Laosa, Sijera Leonea, Bocvane ili Mongolije, zaključak je da bolje nismo mogli ni očekivati. Nastave li političari s dosadašnjom retorikom, svakodnevnim promoviranjem sile, nastave li prijetiti, ucjenjivati, otcjepljivati i granice postavljati tamo gdje ih nema i ne može biti, veliko je pitanje gdje će nam biti kraj kada je o miru i sigurnosti građana riječ.

Alen Bajramović. Avaz

U boljoj poziciji nismo ni kada je u pitanju ekonomija, ili socijalna sigurnost stanovnika, inflaciju čekamo da sama ode, kao ozebao sunce čekamo tu minimalnu radničku plaću, masovan odlazak iz države nije ni na dnevnom redu.

Na pragu jeseni, dok se očekuje ocjena napretka na evropskom putu, dok smo na pragu još jedne teške i skupe zime, bit će zanimljivo vidjeti na koji će način i kakvim izvještajima političari opravdati nezasluženo visoke plaće. Očigledno je da u njih mogu upisati samo galamu, uvrede, krize i nesigurnost, a da ćemo narednu godinu dočekati siromašniji i malobrojniji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.