LIČNOST DANA

Tajson Fjuri: Kralj boksa

Britanski gorostas savladao Enganua, čeka Usika

Fjuri: Trijumf na 35. profi meču. Twitter

31.10.2023

Britanski bokser Tajson Fjuri (Tyson Fury) „preživio“ je Fransisa Enganua (Francis Ngannou) u spektaklu održanom u Saudijskoj Arabiji. Niti jedan analitičar nije očekivao da će Enganu, inače MMA borac, pružiti tako dobar otpor WBC-ovom svjetskom prvaku teške kategorije.

Štaviše, nekoliko puta je dobro uzdrmao britanskog gorostasa koji je na kraju uspio pobijediti. Prosto, Fjuri je navikao na ovakve borbe i dobro je rasporedio snagu. Kako je vrijeme odmicalo, bivao je sve opasniji, a prednji direkt bio je noćna mora za Enganua.

„Kralju Cigana“ je to bio 35. profesionalni meč i 34. pobjeda. Zanimljivo, njegovog protivnika je trenirao njegov idol i osoba po kojoj je dobio ime – Majk Tajson (Mike Tyson), ali ni to nije pomoglo Enganuu da dođe do pobjede. Nije Fjuri samo „Kralj Cigana“ već i kralj boksa.

Osim što je veliki bokser, Fjuri je i veliki šoumen. Možda je dobio i „poguranac“, sve kako bi se što bolje najavio spektakl i borba stoljeća – okršaj protiv Oleksandra Usika (Usyk).

Tajson Fjuri je rođen 12. avgusta 1988. godine u Mančesteru. Profesionalni debi upisao je u decembru 2008., a do sada je imao 35 profi borbi i zabilježio 34 pobjede, od kojih 23 nakon nokauta protivnika. Ostvario je i jedan remi, onaj protiv Dionteja Vajldera (Deontay Wilder) na startu trilogije njihovog rivalstva. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.