KAD SEVDAH GOVORI

Ispred Historijskog muzeja BiH izveden muzičko-poetski recital povodom Međunarodnog dana muzeja

Recital predstavlja splet nekih od najljepših sevdalinki, prigodnih osvrta i poimanja samog sevdaha od poznatih pjesnika i književnika, te izvođača

Izveden recital. NPS

FENA

19.5.2024

Muzičko-poetskim recitalom "Kad sevdah govori" sinoć je na platou Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine obilježen Međunarodni dan i Evropska noć muzeja. Ovaj recital predstavlja splet nekih od najljepših sevdalinki, prigodnih osvrta i poimanja samog sevdaha od poznatih pjesnika i književnika, te izvođača.

Koncept recitala potpisuje sopranistica i redovna profesorica na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu Lejla Jusić. Na sceni su se pridružili gitarist Elvir Solak i glumac Adnan Goro.

Recital je premijerno izveden u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine, a potom u atriju Arheološkog muzeja u sklopu Festivala "Ja BiH...Pet dana Sarajeva u Zagrebu”.

Koncert je realizovan uz podršku partnera "Kultura na ulice 2024!" Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine.

"Kultura na ulice 2024!" je specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo koji se održava na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.

Multimedijalnog je karaktera i izražava sve oblike umjetničkog izraza prisutne u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo. Cilj projekta je da kroz angažman profesionalnih mladih umjetnika i vrhunski program i izvedbu, približi kulturu i umjetnost građanima.

U slučaju vremenskih neprilika, Narodno pozorište Sarajevo zadržava pravo promjene lokacija i termina.

Ulaz na sve programe u produkciji specijalnog programa NPS „Kultura na ulice 2024!“ je besplatan, saopćeno je iz Narodnog pozorišta Sarajevo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.