ODLUKE

Albanski postaje službeni jezik u Makedoniji

To znači da spiker Taljat Džaferi od sutra sjednice parlamenta može voditi na albanskom jeziku - rekao je Osmani

Predsjednik parlamenta na svom Facebook profilu objavio fotografiju. Facebook

cdm.me

15.1.2019

Predsjednik Parlamenta Makedonije Taljat Džaferi potpisao je zakon o jezicima kojim albanski postaje službeni jezik uz makedonski.

Zakon je poslao u "Službeni vjesnik" na objavljivanje. 

Džaferi je na svom Facebook profilu objavio fotografiju kako u svom kabinetu potpisuje taj zakon i ispod napisao na albanskom i makedonskom: "Zakon o upotrebi jezika i u "Službenom vjesniku".

Zakon o jezicima, koji je usvojen prije godinu, poslat je u "Službeni vjesnik" bez potpisa predsjednika Makedonije Đorđa Ivanova, koji od tada odbija da ga potpiše zato što smatra da je protuustavan. 

Vicepremijer Makedonije za evropska pitanja Bujar Osmani rekao je za "Televiziju 21" da se očekuje da Zakon o jezicima bude objavljen večeras ili sutra u "Službenom vjesniku" Makedonije.

- To znači da spiker Taljat Džaferi od sutra sjednice parlamenta može voditi na albanskom jeziku - rekao je Osmani, koji je kao i Džaferi, član DUI, albanskog partnera Socijaldemokratskog saveza Makedonije u makedonskoj vladi. 

Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov je dva puta odbio potpisati zakon o upotrebi jezika koji je parlamentarna većina SDSM i DUI, uz podršku albanske opozicije i bez prisustva poslanika opozicione VMRO DPMNE, prvi put izglasala 11. januara prošle godine, a drugi put 14. marta.

Opoziciona partija VMRO DPMNE sinoć je saopćila da je objavljivanje zakona o jezicima u "Službenom vjesniku" bez potpisa predsjednika države "krivično djelo koje ne zastarijeva i za koje slijede kazna zatvora".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.