AMERIČKI AMBASADOR

Hil: Odnosi SAD i Srbije stoje postojano i ne ovise o drugim zemljama

Hil je rekao da će Srbija i SAD raditi i na jačanju političkih odnosa, ali i na temama u vezi sa sigurnošću

Kristofer Hil. Fena

FENA

7.9.2023

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Srbiji Kristofer Hil (Christopher Hill) kazao je u četvrtak da odnosi SAD i Srbije stoje postojano te da ne ovise od toga što se u drugim zemljama događa.

- Trebamo nastaviti sarađivati, posebno na području ekonomije - rekao je Hil na konferenciji Dan Amerike koju u Beogradu organizira Kongres srpsko-američkog prijateljstva.

Jačanje političkih odnosa

Hil je rekao da će Srbija i SAD raditi i na jačanju političkih odnosa, ali i na temama u vezi sa sigurnošću.

- Imamo prilike pokrenuti ove odnose naprijed, ono što svaki biciklist zna jeste da se stalno mora kretati naprijed - dodao je Hil, prenosi Beta.

No ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić kazao je da Srbija ne može poslušati SAD i priznati Kosovo te da je niko pritiskom ne može natjerati na takav korak.

- Takav pristup u problemu rješavanja situacije na Kosovu nikako neće uspjeti. Mi smo potpisali Briselski sporazum i ostajemo konstruktivan partner u dijalogu - rekao je Dačić.

Također Dačić je istaknuo da odnosi Srbije s Rusijom nemaju nikakve veze s odnosima Beograda sa zapadnim zemljama.

Temeljna načela

- Kada je posljednji put neki predsjednik SAD bio u posjetu Srbiji? Mnogi od nas tada nisu ni bili rođeni. Oni posjećuju sve druge države, mislite da ne posjećuju Srbiju zato što nije jaka? Ne! Kako onda da imamo partnerske odnose s državama koje ne interesira naš interes - rekao je Dačić tokom obilježavanja "Dana Amerike" u Skupštini Srbije.

- Ono što želim istaknuti su temeljna načela koja svaka država ima, a to je da je vanjska politika dio nacionalnih i državnih interesa - rekao je šef srpske diplomatije.

Srbija ne priznaje nezavisnost bivše jugoslavenske pokrajine Kosovo, ali pod pokroviteljstvom Evropske unije pregovara s tom zemljom o normalizaciji odnosa. Nezavisnost koju je Kosovo proglasilo 2008. godine, priznala je većina članica Evropske unije te SAD.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.